Torskenettverket og Cod Cluster sitt første felles medlemsmøte

Foto: Bjørn Eide

Det var god stemning og engasjerte deltagere på det første felles medlemsmøtet mellom Torskenettverket og Cod Cluster som ble arrangert 24. februar. Hele 106 deltakere diskuterte viktige tema som arealtilgang, myndighetsdialog, status og erfaringer fra fisk slaktet 2021 samt marked, fôr og RAS-teknologi.

Torskenettverket har pr i dag 37 medlemmer mens Cod Cluster har 50 medlemmer.  

Ett av temaene som ble tatt opp var søknadsprosessen på lokaliteter. Arealtilgang ble grundig gjennomgått med forklaring på kommunal saksbehandling og arealplan/kystsoneplan. Kommunene har i enkelte tilfeller ikke full oversikt over egen arealplan. Dette kan resultere i at konsekvensutredningene som sendes inn med søknad om lokalitet kan bli avslått. Det er derfor viktig at søker selv setter seg inn i kommunens arealplan og tolkninger runde denne. Mange kommuner er flinke pådrivere og ønsker oppdrett, men prosessen stoppes opp pga. lang saksbehandlingstid i forvaltningen. Eksempelvis har Statsforvalteren syv til 12 måneders  saksbehandlingstid på torskeoppdrett i dag. Dette er et viktig punkt å rette fokus mot. Dette gjelder både for oppdrett, levendelagring og fangstbasert oppdrett.  

Det er i dag konkurranse om lokaliteter mellom rød og hvit oppdrettsfisk og det er viktig at næringen står sammen i dialogen mot myndighetene slik at oppdrett av torsk kan få satt av områder til disposisjon.   

Kartlegging av gytefelt og gyteområder ble beskrevet. Et spørsmål er om retting av kartene hos Fiskeridirektoratet gjennomføres hyppig nok etter validering av gyteområder?   

Videre ble det lagt frem resultater på oppdrettstorsk slaktet i 2021. Denne fisken har fått svært gode tilbakemeldinger på kvalitet og smak. Det er oppnådd gode internasjonale avtaler på stabil fersk kvalitetstorsk med pålitelig leveranse. Det er viktig å skape en egen markedsposisjon ved å utvikle markedets oppfatning med at oppdrettstorsken er et eget produkt kvalitetsmessig både på konsistens og smak som kan leveres hele året.   

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Pressemelding – medlemsmøte februar 2022

Neste
Neste

Fresh PL AS nytt medlem i Cod Cluster