Blir 2023 året der forvaltning, fiskerne og landindustrien samarbeider om best mulig utnyttelse av kvotene?

Dette er spørsmålet klyngeleder Maiken Johnsen tar opp i sin kronikk i Fiskeribladet nå i november.
Les hele kronikken under her.

Havforskningsinstituttet har anbefalt en nedgang i torskekvoten på 20 prosent for 2023. Dette gir en totalkvote på 566 784 tonn torsk, der Norge disponerer ca 250 000 tonn - det laveste kvantumet siden 2009.  Det anbefales også en nedgang i hysekvoten på fem prosent, mens seikvoten øker med 15 prosent. Hva betyr dette for den norske fiskerinæringen? 

Vil dette påvirke fangstmønster til kystflåten og gi et økt fiskeri på hyse, sei og såkalte bifangstarter? Dette vil kunne være med på å styrke aktiviteter til kystflåten og sikre mer ferskt råstoff til industrien.  

Det er stor politisk enighet om å følge kvoterådene får å sikre et bærekraftig uttak. De fiskeripolitiske målene er også at kvotene skal legge grunnlaget for en lønnsom fiskeflåte, sikre arbeidsplasser og bosetting i kystsamfunn. Mens flåten over tid har hatt solide økonomiske resultater, er dette ikke tilfelle for mesteparten av fiskeindustrien. Sesongmønsteret og uforutsigbar tilgang på råstoff av sterkt variabel kvalitet, spesielt i fisket etter torsk, gir både dårlig lønnsomhet og sesongsysselsetting – ikke helårige arbeidsplasser.  

Cod Cluster jobber for helårlige industriarbeidsplasser som grunnlag for levedyktige kystsamfunn. Da trenger vi en lønnsom industri som kan tilby stabile leveranser av kvalitetsprodukter til norske og utenlandske konsumenter og som også gjør oss konkurransedyktig om arbeidskraft.  

Under Torskefiskkonferansen forrige uke hørte vi Roar Bergseng fra Sjøfrisk AS som er hovedleverandør av fisk til REMA, si at potensialet for hvitfisk er stort, bare vi kan klare å levere kvalitet hver gang. Pr nå er det i liten grad tilfelle og både kjedene og forbrukerne foretrekker laks. Den finner kundene i hyllene med jevnt god kvalitet.  Men både torsk, sei og annen hvitfisk, blir etterspurt når de bare er tilgjengelige og har god kvalitet. Cod Cluster ønsker å legge til rette for samarbeid mellom landindustrien og fiskerne slik at vi kan levere både kvalitet og det ønskede fiskeslaget til markedet – hver gang.  

Nedgangen i torskekvotene krever enten et langt bedre samarbeid mellom flåte og industri for å sikre kontinuitet i leveranser, eller at fiskerimyndighetene tar nye reguleringsgrep. Vi vil foretrekke et bedre samarbeid med flåten vel vitende om at den sittende regjering i Hurdalplattformen, sitat: «vil sikre at fangst- og landingsmønsteret fra fiskeflåten i størst mulig grad tar hensyn til industriens behov for stabil tilgang på råstoff».  

Hva er det vi trenger et bedre samarbeid om, gjerne med støtte i fiskerireguleringer?  

  • Vi trenger tiltak som demper og ikke forsterker sesongprofilen i torskefisket. Kystflåten lander normalt 90 prosent av sine kvoter i førte halvår med en ekstrem topp rundt uke 10.  

  • Vi trenger at kystflåten utnytter sine kvoterettigheter på hyse og sei bedre. Dette vil sikre leveranser utenom sesong.  

  • Vi trenger jamt bedre kvalitet. Dette lar seg kombinere med å dempe sesongprofilen. Problemet i dag er at deler av flåten har fangstrategier som gir store fangster på kort tid, med altfor ujevn kvalitet. Kortere ståtid på garn og å unngå for store hal på snurrevad vil gi kraftige forbedringer i kvaliteten.  

Cod Cluster vil ta initiativ til å møte fiskerimyndighetene for å diskutere hvordan Hurdalplattformens mål om å sikre størst mulig grad tar hensyn til industriens behov for stabil tilgang på råstoff kan nås. Det vil vi foretrekke skjer i samarbeid med fiskernes organisasjoner for å finne løsninger som fungerer best mulig for alle parter.  

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Forslag fra Fiskeridirektoratet om 40% levendebonus for 2023

Neste
Neste

Cod Cluster blir Katapult-node