Neste generasjon torsk av Havlandet stammen er i tankene!
Hvert andre år har vi valgt ut fiskene med de beste produksjonsegenskapene til å bli foreldrene til neste generasjon. Det er ingen andre i verden som har brukt like mye tid og krefter på torsken som Halvard Hovland og Havlandet. Når vi skal produsere torsk henter vi eggene fra hun-fisken og blander med melke fra hann-fisken basert på genetiske data fra alle hunn- og hannfisk i karet.
Deretter sørger vi for at torskelarvene på 4,5 mm får rett mengde lys, strøm, varme og mat slik at de første månedene i livet blir så gode som mulig. Vi har to kunder som kjøper yngelen rundt nyttår for å ta den videre til slaktevekt. Markedet for torsk er stigende, og det er få tilbydere av torskeyngel.
20 års utvikling av torsk har gitt unik kunnskap og gode resultat. Vi kan med stolthet nevne at vi nå har fin stabilitet i yngelproduksjon, stor forbedring i yngelprotokoller og betydelig bedre genetikk. Torsken har bedre fôrutnyttelse, bedre filétutbytte og raskere tilvekst. Med stort fokus på biosikkerhet har vi ikke hatt sykdom de siste 10 år. Hold av stamfisken på land er en viktig årsak til dette.
Foto: Havlandet Marin Yngel