Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth på besøk på Myre

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth besøkte Myre og Primex den 22. januar for en orientering om regjeringens kvotemelding “Folk, fisk og fellesskap”. Det var et godt oppmøte på Primex med deltakere fra både næring, organisasjoner og lokale myndigheter, og både administrasjonen i Cod Cluster og flere av våre medlemsbedrifter deltok. 

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth. Foto: Regjeringen

Myrseth var opptatt av at den fremlagte meldingen var et spørsmål om samfunnsutvikling og en melding med forutsigbarhet og rettferdig fordeling. Stortingsmeldingen “Folk, fisk og fellesskap” gir råderett og kontroll på ressursene og vil bidra til lys i husan i distriktene.  

Statsråden ønsket med møtet å være tilgjengelig for næringen, og møte fiskere og andre som blir berørt av forslaget. Det kom mange innspill, spørsmål og kommentarer. Blant annet ble strukturkvotene med utløp fra 2026 debattert. Flere i salen hadde spørsmål og kommentarer til strukturgevinstene som vil bli etter at strukturkvotene utløper. Ministeren var klar på at strukturgevinsten etter denne ordningen kunne benyttes til ulike politiske formål som gevinst for omstilling.  

Kvotesystemet er et virkemiddel og et av de viktigste verktøyene som fins for å sikre arbeidsplasser og bosetting i kystsamfunnene. Meldingen skal gi mer forutsigbarhet for næringen fremover og være en villet politikk for å sikre lønnsomhet for næringen. Meldingen er et resultat av et arbeid som har pågått over flere år og som nå er sluttført og legges frem for Stortinget, sa Myrseth. Det er ikke en melding for industrien, den vil komme senere, og Cod Cluster ser frem til denne meldingen vil bli presentert.  

Gjennom ulike vedtak opp gjennom årene har kvotejusteringer og reguleringer etter hvert skapt negative konsekvenser for kystsamfunn. Meldingen er ifølge statsråden et forsøk på å rydde opp, gi en rettferdig fordeling, og bidra til en fiskeripolitikk som står seg over tid.  

Myrseth avsluttet fellesmøtet med at fiskeripolitikk er viktig fremover. Dagens kvotesystem har hatt negative konsekvenser for kystsamfunn og mye har vært uavklart etter 2020. Statsråden er glad for at det ryddes opp i det med denne meldingen.  

  Stortingsmeldingen Folk, fisk og fellesskap i korte trekk 

Forslaget som er lagt frem vil få noen konsekvenser. Trålstigen gjeninnføres, og det «hentes» kvoter fra de største og gis til de minste, noe som ifølge statsråden er rett og rimelig.  

Regjeringen foreslår å fortsette med gruppeinndeling etter hjemmelslengde, og se på faktiske størrelser på fartøy. Begrensningene skal bidra til å sikre en variert flåte, og særlig den minste, som regjeringen mener er viktig for å sikre råstofftilgang til industrien. Gruppeinndelingen vil fortsatt bli; 

  • 0 – 10,99 meter 

  • 11 – 14,99 meter 

  • 15 – 20,99 meter 

  • 21 + meter 

Den mindre flåten vil få mulighet for en samfiskeordning, som innebærer en sammenslåingsmulighet av kvoter innenfor de ulike gruppene.  

Regjeringen foreslår videre en eierkonsentrasjon. Det settes en grense på én prosent eierskap av totalkvoten. Det legges opp til en overgangsordning for dem som eventuelt kommer over denne grensen.  

Stortingsmeldingen omtaler ikke ressursrente på fiskeriene, og regjeringen foreslår videreføring av Co2-ordningen for fartøy.  

Forrige
Forrige

2023 - det store rekordåret i sjømatnæringen

Neste
Neste

Nytt medlem; Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS