Norsk oppdrettstorsk på Global Seafood Marketing Conference 2025
20.-23. januar ble Global Seafood Marketing Conference (GSMC) 2025 arrangert i Palm Springs, California. Denne årlige konferansen er kjent som en av de viktigste møteplassene for sjømatindustrien i USA, og samler toppledere og beslutningstakere fra hele bransjen. Som sponsor fikk Cod Cluster en unik plattform til å profilere norsk oppdrettstorsk og vise dens potensial i det amerikanske markedet.
Forbrukertrender og muligheter for oppdrettstorsk
Tone Hellesvik og Cathrin Rabben (Ode), Henrik Frahm Riemandsgaard (Norcod/Sirena) og Stine Frivåg (administrasjonen) representerte Cod Cluster på konferansen. Gjennom en rekke presentasjoner og paneldiskusjoner fikk vi verdifull innsikt i de viktigste trendene som påvirker sjømatbransjen. Forbrukerpreferanser viser en økende etterspørsel etter produkter som kombinerer bekvemmelighet («convenience») og kvalitet. Produkter som sushi, poke bowls og ferdiglagde sjømatretter som er enkle og raske å tilberede, er spesielt etterspurte, og da særlig blant unge forbrukere. Dette kan bety store muligheter for den norske oppdrettstorsken, som også ble fremhevet fra scenen som en mulighet nå med de lave kvotene både på Atlantisk- og Stillehavs-torsk.
Norsk torsk på menyen
Som sponsor av konferansen, fikk Cod Cluster mulighet til å profilere seg gjennom logo, flyers, omtale fra scenen, og ikke minst utdeling av smaksprøver av den norske oppdrettstorsken, levert av Ode. 450 gjester fikk smake en sashimirett og en tacorett, tilberedt av en lokal kokk. Begge rettene ble mottatt med stor entusiasme, og tilbakemeldingene fremhevet torsken som både allsidig og god på smak. Sammen med smaksprøvene delte vi også ut brosjyren vi hadde laget i samarbeid med Sjømatrådet.
Trump, Trump, and Trump
President Trump ble innsatt som USAs 47. president samtidig som konferansen fant sted, og politikk og økonomi var naturlig nok sentrale temaer under GSMC. Det ble rettet stor oppmerksomhet mot hva president Trump kan komme til å gjøre med toll og handelsavtaler, og selv blant amerikanerne var det tydelig spenning rundt dette temaet. 2025 ble omtalt som året da “alt kan skje” og Christian Lawrence fra Rabobank uttalte at “I was recently asked the top three things to look out for in macroeconomics over the next year. My answer was Trump, Trump, and Trump.”
Refleksjoner om bærekraft
Et tankevekkende øyeblikk fra konferansen kom under et foredrag om bærekraft. Et intervjuobjekt som representerte «den gjengse amerikaner» uttalte: «I can’t be bothered with sustainability, I’ve got too many other problems.» Dette illustrerer hvor krevende det er å formidle bærekraft på en måte som vekker interesse og forståelse hos det amerikanske publikumet. Det understreker samtidig viktigheten av å utvikle strategier som gjør bærekraft til et mer tilgjengelig og relevant tema. Med det sagt, så synes næringsaktørene å være langt mer opptatt av bærekraft enn den gjennomsnittlige forbrukeren, og sertifiseringsordninger som ASC er etterspurt, spesielt av de store kjedene innen retail og food service.
Oppsummering
Deltakelsen på GSMC har vært en strategisk viktig investering for Cod Cluster og våre medlemmer. GSMC er en møteplass for toppledere og strategiske beslutningstakere. For å lykkes her kreves en kombinasjon av grundige forberedelser og sterke nettverk. GSMC har lagt til rette for både avtalte møter og uformell nettverksbygging, og begge deler kan videreføres i forbindelse med Boston-messen i mars. Deltakerne fra Ode og Norcod hadde gjort en god innsats i forkant av konferansen med å etablere forbindelser og booke møter, slik at de kunne få maksimalt ut av deltakelsen. De forteller fra møtene de har hatt at alle, uten unntak, ser positivt på norsk oppdrettstorsk og de mulighetene dette gir for jevn tilgang på sunne, bærekraftige produkter året rundt, samt muligheter for å inngå langsiktige avtaler.
Cod Clusters rolle har vært å være en pådriver, legge til rette for deltakelse og sikre oppdrettstorskens plass på denne prestisjefylte arenaen. Med dette prosjektet har Cod Cluster og våre medlemsbedrifter nådd de rette menneskene, fått vist frem norsk oppdrettstorsk som en råvare med stort potensial, og lagt grunnlaget for videre arbeid i det amerikanske markedet. Erfaringene og kontaktene vi har oppnådd her vil bidra til å styrke norsk oppdrettstorsk og sikre dens plass i fremtidens globale sjømatmarked. Det gleder oss også å høre fra medlemmene som deltok at det har vært vellykket:
- Det er tydelig at det er stor entusiasme og interesse rundt oppdrettstorsken i USA. Takk til Cod Cluster for å ha tilrettelagt deltakelsen - vi gleder oss til å fortsette reisen med å spre oppdrettstorsken ut i verden – ikke minst i USA! (Henrik Frahm Riemandsgaard (Norcod/Sirena))