Julehilsen fra Cod Cluster

Cod Cluster har i 2023 blitt en organisasjon med 100 medlemmer – og bak de bedriftene står det over 17000 medarbeidere. Det er med andre ord en stor gjeng vi både skal representere og jobbe sammen med.  

Årsaken til den store veksten er, som dere sikkert vet, at vi slo oss sammen med Den nasjonale nettverket for torskeoppdrett. Dette var en for oss helt naturlig utvidelse av klyngen, siden vi siden vi startet på vår Arena Pro-periode (del av klyngeprogrammet til Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og SIVA), har hatt reetablering av torskeoppdrett som et mål. Selv om det er noen utfordringer i næringen, har vi fortsatt stor tro på at torskeoppdrett, som et viktig supplement til villfisk, er en viktig nøkkel for å sikre både sysselsetting og bosetting langs den vakre kysten vår. 

Som en naturlig følge av utvidelsen av klyngen, har vi fått nytt styre i år; Ørjan Nergaard er fortsatt styreleder, og i tillegg har vi fått inn Rune Eriksen fra Vesterålen havbruk, Linda Simensen fra Akvaplan-Niva, Eva Husby, mangeårig ordfører i Hasvik kommune, nå meget aktiv pensjonist og tidligere fiskeriminister, nå ordfører i Bodø, Odd Emil Ingebrigtsen. Denne dyktige gjengen har på kort tid satt i gang en viktig prosess med strategiarbeid for klyngens to siste år i Arena-programmet, og ikke minst veien videre for klyngen utenfor klyngeprogram og offentlig finansiering.  

 

Cod Cluster har også i år gjennomført mange spennende prosjekt innen alle arbeidsområdene våre. Og disse prosjektene har stort sett blitt ledet av den flotte og dyktige staben til Cod Cluster og Egga Utvikling. Vi er nå blitt fire fast ansatte i foreningen Cod Cluster, i tillegg til de fire som vi leier inn fra Egga.  

For å kunne drive med utvikling i en næring, er det ofte behov for testfasiliteter. Norsk Katapult ble etablert i Norge i 2017, og består nå av fem katapultsentre som har ulike ansvars- og satsingsområder. Cod Cluster fikk som ett av åtte miljø, innvilget støtte til å kjøre en pilot for å se om det er mulig og ønskelig med en nodestruktur i tillegg til katapultsentrene. Dette prosjektet har så langt gitt mange svar, men kanskje gitt oss enda flere spørsmål om hvordan slike testfasiliteter best mulig kan stilles til disposisjon for næringen. Prosjektet skal ferdigstilles første kvartal neste år, så da regner vi med å ha mange flere svar på hvordan vi best kan organisere en node, forhåpentligvis på en permanent basis. 

Vi har fått finansiering for 2024 fra Innovasjon Norge, og er dermed sammen med medlemmene våre, klare til å sette full fart fremover når vi passerer årsskiftet. Til da vil vi gjerne få takke for samarbeid og samhandling i 2023, og samtidig ønske dere alle en riktig god og fredfull jul, og et godt nytt år.  

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Nytt medlem; Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS

Neste
Neste

Miljøvennlig transport av fersk torsk