Dokumentasjon av kveis i oppdrettstorsk

Havforskningsinstituttet (HI) og Cod Cluster har gått sammen om et prosjekt som skal dokumentere forekomsten av kveis i oppdrettstorsk. Målet er at råvaren kan brukes rå i sushi uten å ha vært frossen først.

HI har sammen med Cod Cluster søkt Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond om støtte til et prosjekt for å gjennomføre en nasjonal undersøkelse av forekomst av anisakide nematoder i norsk oppdrettet torsk.

Prosjektet er viktig for å få råstoff fra torskeoppdrett godkjent for bruk i sushi- og sashimimarkedet uten å ha vært innfrosset på forhånd. Tilsvarende ble gjort på laks i sin tid og bidro til den enorme suksessen norsk oppdrettslaks har hatt. Dette prosjektet vil dermed kunne åpne nye markeder med stort potensiale.

Sjømatrådet gjennomførte i sommer en test blant noen av Norges beste sushi-kokker, der oppdrettstorsk ble vurdert ut fra bruksanvendelighet og smak i sushi. Tilbakemeldingene var at den norske oppdrettstorsken fungerte utmerket til dette.

I likhet med de fleste andre marine fiskeslag fra nordatlantiske farvann er villtorsken som regel infisert med kveis, samlebetegnelsen på larvene av parasittiske rundorm (nematoder).

Gjeldende regelverk rundt kveis krever at fiskerivarer som skal spises rå, må har vært frossen før konsum. Norsk oppdrettslaks og regnbueørret som skal brukes i sushi eller liknende er imidlertid unntatt fra kravet om frysing (Ikkje krav om å fryse oppdretta laks og regnbogeaure | Mattilsynet). Det faglige grunnlaget for unntaket er to landsdekkende undersøkelser gjort av Havforskningsinstituttet i regi av FHF i perioden 2014 til 2016, der det ikke ble påvist kveis i verken slakteklar laks eller regnbueørret.

Undersøkelsene på oppdrettstorsk er tenkt gjennomført basert på samme metodikk som på laks og regnbueørret, og det planlegges uttak fra seks lokaliteter gjennom tre sesonger. Her samarbeider Cod Cluster med Torskenettverket, dette er et eksempel på et godt samarbeidsprosjekt mellom de to nettverkene.

Prosjektet kan komme i gang allerede i januar 2023. Resultater vil bli formidlet fortløpende.

Forrige
Forrige

Strategiarbeidet for Torskenettverket er i gang

Neste
Neste

Tre nye medlemmer i Cod Cluster