Nye markeder for hvitfisk til USA  

Vil du lære mer om potensialet til den norske hvitfisken i USA? Vil du bli med på studietur, treffe importører og distributører, og presentere råvarene dine til amerikanske kokker, matjournalister og matinfluensere? Nå har du muligheten!  

Brooklyn bridge by night: Foto: Norges Sjømatråd

Bakgrunn for prosjektet

Cod Cluster har satt i gang et prosjekt der man ønsker å utvikle markeder for hvitfisk fra Norge. Formålet er å introdusere oppdrettstorsk og utvikle posisjonen til vill torsk/skrei, kveite og andre høykvalitets hvitfisk-arter til et betalingsvillig marked, med en konkret målsetning om å få hvitfisk fra Norge på menykartet på et utvalg anerkjente restauranter i USA. Prosjektet skal bidra til økt kunnskap om det amerikanske markedet og hva som kreves for å etablere seg der. Prosjektet skal gi de norske hvitfiskaktørene en mulighet til å presentere sine råvarer for importører, distributører og retailere, og skal fungere som døråpner og en arena for nettverksbygging for deltakerne, med målsetning om å etablere langsiktige relasjoner og forretningsmuligheter.

Prosjektet vil bli gjennomført 4.-5. juni 2024, og reisen går til New York. Som en del av opplegget inviterer Norges sjømatråd til seminar med påfølgende lunsj i generalkonsulens residens i New York. Videre inviteres det til en middag der hvitfisk fra Norge står på menyen, slik at amerikanske importører, retailere, kokker, matjournalister og influenser både får se, smake og oppleve kvaliteten på råvarene. Som avslutning på programmet vil det bli arrangert en butikkrunde for å se hvordan fisk selges i amerikanske dagligvarebutikker. Et tilsvarende event ble arrangert for skalldyrnæringen i fjor med stor suksess.

En sosial ramme rundt arrangementet vil gjøre det lettere for aktørene som deltar å bygge relasjoner som kan legge til rette for handel på sikt. Studiereisen vil dessuten være en arena for å knytte kontakter, bygge relasjoner og få kunnskap om markedssituasjonen i USA.  

USA har verdens største økonomi, nesten 330 millioner innbyggere og importerer varer i stor skala fra andre land. De har også verdens største investorer, en svært allsidig og avansert næringsstruktur- og kultur, i tillegg til at de er Norges største handelspartnere utenfor EU – med import og eksport av varer og tjenester regnet under ett. 

USA er etter EU det største eksportmarkedet for norske eksportører og for enkelte bedrifter er USA hovedmarkedet. Flere norske hvitfiskbedrifter har allerede betydelig eksportvolum til dette markedet. Flere av disse ser likevel et uutløst potensial i det amerikanske markedet, og opplever utfordringer med å få innpass. Mye skyldes bl.a. annet forbruksmønster, andre eksportregler, annen forretningskultur, manglende forståelse for rammeverk og få bekjentskaper. Målet er å gjøre hvitfiskaktørene kjent med hva som er barrierene i det amerikanske markedet, kulturen og forbrukerne, og hvordan man kan komme seg forbi dem, slik at de lettere kan selge sine produkter til USA.

New York er en toneangivende verdensmetropol og regnes som verdens restauranthovedstad. Andelen anerkjente kokker, matinfluensere og matjournalister er svært høy, og med en konkret målsetning om å få hvitfisk fra Norge på menykartet på et utvalg anerkjente restauranter i USA, er New York derfor et naturlig valg.

I årets første syv måneder har Norge eksportert sjømat til USA til en verdi av 7,7 milliarder kroner (+30,5 prosent). Målt i volum endte eksporten til og med juli på 63 000 tonn. Det er en liten økning fra i fjor (+3 prosent). Eksporten av hvitfisk til USA er imidlertid nedadgående, med betydelig nedgang for både torsk og hyse sammenlignet med fjoråret. Dette skyldes både at tilgangen på torsk har vært lavere i Norge, mens amerikanerne importerer mer sjømat og hvitfisk fra Kina. Etterspørselen fra UK har dessuten økt, slik at mange norske aktører har solgt produktene sine til et mer nærliggende marked. Dette tiltaket vil forhåpentligvis skape nye markedsmuligheter som vil kunne bidra til å utvikle markeder med god betalingsvillighet og øke importen av hvitfisk fra Norge i USA.

En forutsetning for å levere sjømat til USA, og spesielt til de store retailkjedene, er at man er i stand til å levere stabile og forutsigbare leveranser gjennom hele året, noe som er en utfordring for villfisknæringen. Oppdrettstorsken, levendelevert og -lagret fisk og andre oppdrettsarter kan være med å løse denne utfordringen, og det vil være flere leverandører som vil kunne imøtekomme disse kravene. Med det ventede volumet av oppdrettstorsk i årene fremover, er det viktig å etablere produkter og markeder for dette råstoffet.

Forventede resultater og effektmål

Cod Cluster består av nærmere 60 bedrifter som trenger høyt betalende markeder for å skape lønnsomhet. Dette gjelder for flere av artene våre. Bedre pris i salgsleddet gir grunnlag for bedre pris i hele verdikjeden, også på første hånd til fiskeren. Det er alltid lurt å ha kunnskap om markedskrav til kvalitet, pris, distribusjon etc., og prosjektet vil bidra til å gjøre bedriftene og fiskerne mer markedsorienterte. Etter at prosjektet er gjennomført er målet at aktørene sitter igjen med mer kompetanse om det amerikanske markedet og hva som kreves for å etablere seg i det amerikanske markedet, samt hva som gir best pris på produktene.

I etterkant av oppholdet i New York, vil det bli gjennomført en spørreundersøkelse blant deltakende importører, distributører og kokker for å avdekke deres oppfatning av de norske råvarene, og deres intensjoner om å handle med norsk hvitfisk, og kartlegge styrker, svakheter, muligheter og trusler (SWOT-analyse). Det vil bli gjort en tilsvarende undersøkelse blant de norske næringsaktørene for å kartlegge om tiltaket har ført til konkrete forretningsmuligheter. 

Prosjektet skal føre til økt verdiskaping gjennom hele verdikjeden. Det skal bidra til en forståelse av hva som kreves av bedrifter, sjømatrådet, det offentlige etc. for å lykkes på det amerikanske markedet og til å etablere langsiktige relasjoner. Prosjektet har som mål å åpne nye dører og markedsnisjer, og skal gi kunnskap om markedspreferanse som vil kunne være til hjelp for hele den norske sjømatnæringen, ikke bare til Cod Clusters medlemmer. Prosjektet åpner derfor for andre aktører ut over Cod Clusters medlemsmasse.

Bærekraft

Som eksportør av sjømatprodukter representerer Norge bærekraftig fiskeriforvaltning og miljøvennlige fangstmetoder. Gjennom sertifisering av strenge standarder for bærekraft og kvalitet bidrar norsk fisk til å øke forståelsen for, og etterspørselen etter bærekraftige produkter på det internasjonale markedet. Hvitfisk er en god kilde til protein av høy kvalitet. Ved å øke tilgjengeligheten av hvitfisk vil en også bidra til et mer bærekraftig og balansert kosthold blant amerikanske forbrukere. Økt eksport av hvitfisk til USA vil i tillegg bidra til å styrke fiskerisektoren og utviklingen av bærekraftige kystsamfunn.

Gjennom prosjektet ønsker vi å få en forståelse for hva amerikanske innkjøpere er opptatt av når det gjelder bærekraft, og hva man må gjøre for at norsk sjømat skal være og oppfattes som bærekraftig?

De norske eksportørene vil være avhengig av avtaler på et visst kvantum for at frakten skal være bærekraftig, både miljømessig og økonomisk.

Målgruppe

Prosjektet retter seg generelt mot selskaper med etablerte produkter eller tjenester som kan målrette seg mot det amerikanske markedet og spesielt mot de som kan ha nytte av å få bedre innsikt i dette markedet. Bedriftene bør ha en internasjonal strategi og intensjon om å utbedre sine muligheter der. I tillegg bør de ha en intensjon om å finne strategiske partnere og skape nye forretningsforbindelser. Selskapene som deltar i prosjektet, skal tilby hvitfisk og ha en intensjon om eksport til USA.  

I USA er primærmålgruppen B2B; amerikanske importører, distributører, grossister og detaljister (retail og HORECA). Det er en konkret målsetning om å få hvitfisk fra Norge på menykartet på et utvalg anerkjente restauranter i USA, og det er derfor nødvendig å inkludere amerikanske kokker, matjournalister og matinfluensere for å skape/bekrefte etterspørselen etter den norske hvitfisken.

For å lykkes med prosjektet er det avgjørende at de norske næringsaktørene inviterer egne kunder, potensielle kunder, kontakter og partnere til seminaret.

Gjennomføring av program (tentativt):

Tirsdag 4.juni

 

12:00 – 15:00 Seminar + lunsj i generalkonsulens residens

Seminar

  • Sjømatens betydning for Norge som nasjon. Velkommen v/ generalkonsul Heidi Olufsen

  • Trender for hvitfisk i dagligvare/ food service og fremtidsutsikter for norsk hvitfisk til USA v/Sjømatrådets representant i USA, Anne-Kristine Øen

  • Erfaring med norsk torsk fra andre markeder. V/ Sjømatrådets representant i Sverige, Charlott Rapp

Buffetlunsj og mingling – torsk og annen hvitfisk fra Norge er hovedstjerner på menyen

Målgruppe: Importører og distributører i USA

 19:00 Middag

 Middag på restaurant X i New York. (Mer informasjon kommer.)

Ved aperitiffen presenteres resultater fra sushi-undersøkelsen.

Målgruppe: Anerkjente kokker, influensere og matjournalister fra USA. Importører/distributører i USA kan også delta.

Onsdag 5.juni

10:00 – 13:00 Butikkrunde Manhattan + Brooklyn

Sånn ser fisken ut i disken. Sånn shopper amerikanerne – besøk til Wholefoods på Manhattan samt til Costco og Wegmans’s i Brooklyn.

13:00 lunsj

Lunsj på restaurant X i New York. (Mer informasjon kommer.)

15:00 oppsummering og avslutning

Finansiering

Arrangementet finansieres av Cod Cluster og Sjømatrådet. Reise og opphold dekkes av den enkelte deltaker. Det kan i tillegg komme noen kostnader knyttet til selve arrangementet, men dette kan ikke konkretiseres før vi ser hvordan oppslutningen blir. 

Vil du ha mer informasjon om turen, kontakt stine@egga.no

 

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Gode Hoder Sammen For Økt Utnyttelse Av Råstoff – 19. september

Neste
Neste

Informasjonskampanje med Hilde Haaheim fra Vesterålen Havbruk