Forskningsprosjektet «FRANTIC»: Digital workshop for torskeoppdrettsnæringa
18. juni arrangerte forskningsprosjektet «FRANTIC» en halvdags digital workshop for torskeoppdrettsnæringa i samarbeid med Cod Cluster.
FRANTIC er et prosjekt der forskere fra flere land og fagfelt jobber sammen for å utvikle en vaksine mot fiskesykdommen francisellose. På grunn av prosjektets potensielt store betydning for norsk torskeoppdrettsnæring, samarbeider Cod Cluster med FRANTIC for å sikre prosjektets faglige og praktiske relevans for næringa.
Workshopen ble ledet av Sigfrid Kjeldaas, seniorforsker NORCE og Muhammad Luqman Aslam, PhD, seniorforsker og Prosjektleder for FRANTIC, med bidrag til gjennomføring fra Catherine Munkvold, fagsjef torskeoppdrett i Cod Cluster.
På bilde: Sigfrid Kjeldaas, seniorforsker NORCE og Muhammad Luqman Aslam, PhD, seniorforsker og Prosjektleder for FRANTIC
Det ble gitt en oppdatering om prosessen og målet for workshopen fra Sigfrid, og Luqman presenterte flere interessante funn fra prosjektet så langt som bakteppe for workshopen.
Noen av problemstillingene som ble diskutert i workshopen:
I hvilken grad FRANTIC-prosjektet møter dagens utfordringer i torskeoppdrettsnæringen
Praktiske og mulige etiske problemer knyttet til torskeoppdrett og sykdomsutbrudd
Hva forskningen og den planlagte francisellose-vaksinen vil kunne ha å si for det daglige arbeidet til torskeoppdrettsaktører
Om det er noe i forhold til observerte sykdomsutbrudd eller sykdomsutvikling, dyrevelferd, praktisk bruk av vaksinen i produksjonsanlegg, eller lignende som forskerne burde ta hensyn til i arbeidet med utviklinga av vaksinen
Fra Cod Cluster stilte bl.a. representanter fra Styringsgruppe Torskeoppdrett, Arbeidsgruppe Biologi og FoU-Advisory Board, i tillegg til at det var god oppslutning fra næringen «kysten rundt». Fra FRANTIC-prosjektet stilte også Finn-Eirik Johansen, Professor i Biologi UiO som forsker på immunforsvaret til torsk.
Det vil bli foretatt en evaluering av den digitale workshopen, men det var gjennomgående svært gode tilbakemeldinger på at det var en godt gjennomført workshop med nyttig dialog og informasjon mellom FRANTIC-prosjektet og workshop-deltakerne. Det ble gitt svært interessant oppdatering fra prosjektet, og det er også lagt opp til god oppfølging videre av det som kom av innspill i workshopen.
Det er målsatt å gjennomføre ytterligere en workshop sammen med Cod Cluster i prosjektperioden som varer til 2028.
Om FRANTIC-prosjektet
Prosjektet ledes av Nofima og finansieres av Norges forskningsråd. Hovedmålet til FRANTIC er å forbedre evnen til oppdrettet atlantisk torsk til å motstå francisellose, en sykdom som truer fiskehelse og velferd, og som forårsaker betydelige økonomiske tap for torskeoppdrettere. Per i dag finnes det ingen forebyggende tiltak eller behandlinger mot francisellose.
I FRANTIC undersøkes det hvordan francisellose utvikler seg og hvor alvorlig fisk blir påvirket av francisellose i ulike vanntemperaturer. Prosjektet undersøker og fastslår hvordan sykdommen og dens alvorlighetsgrad kan bestemmes fra en rekke individer, og hvordan disse registreringene kan utnyttes i avl. Det vil vurderes hvor mye av forskjellene i resistens mellom familier og individer som er genetisk, og om mulig, hvilke genetiske varianter eller gener som påvirker resistens. Dette vil bli gjort ved å utsette familiegrupper av torsk for denne sykdommen. Deretter skal det registreres hvordan sykdommen påvirker ulike fisker og familier. Videre vil effektiviteten til de eksisterende vaksinekandidatene undersøkes, og det vil bli utviklet nye vaksiner og vurderes om vaksinasjon kan være en del av strategien for å forhindre francisellose-utbrudd i felt. I FRANTIC vil forskere som representerer flere vitenskapelige disipliner få kunnskap om francisellose i atlantisk torsk og støtte videreutvikling av bærekraftig norsk torskeoppdrett.