ILAG-konferansen 2025
Årets partnerskapsmøte ble lagt opp som en konferanse over to dager – ILAG-konferansen. Vi møttes på Gardermoen i strålende solskinn med et tett og godt program med søkelyset rettet mot den levende kysten.
«ILAG» var det gjennomgående ordet i programmet. «ILAG» fordi uten å jobbe sammen blir det mindre vekst, utvikling, lønnsomhet og besetting langs kysten.
Status for næringen
Konferansen startet med å gi en status på de fem områdene klyngen jobber innenfor; bearbeiding, levendelagring, torskeoppdrett, restråstoff og marked. Målet for klyngen er å få mer aktivitet i næringen, større lønnsomhet for fiskeindustrien og større bosetting langs kysten. Selv om klyngen har jobbet med de fleste problemstillingene i ti år allerede, er det fortsatt en lang vei igjen å gå før vi både har klart å utnytte hele fisken og oppnådd lønnsomhet. Forskningen som også ble presentert i denne delen av samlingen, viste dessverre at det til dels går feil vei med målene. Spørsmålet som da hang igjen i luften er om dette er en utvikling som er mulig å snu?
En sterkere kyst
Hva så med samarbeid mellom flåte, fiskeindustri og torskeoppdrett? Det kan virke som det er motstridende interesser mellom de ulike delene av næringen. Vi utfordret derfor en representant fra hver den av næringen til å si hvorfor de to andre er viktige for dem. En fisker, en fiskeindustrirepresentant og en torskeoppdretter var iallfall fra scenen enige om at vi både kan og må jobbe sammen. Industrien trenger helårlig tilgang på råstoff både for å oppnå lønnsomhet, men også for å kunne tilby attraktive arbeidsplasser. Uten et levende samfunn og en industri, har ikke fiskeren noe sted å levere fangsten sin. Og med stadig mindre kvoter på vill torsk, kan oppdrettstorsk være med på å bygge både arbeidsplasser, samfunn og marked for torsk, nasjonalt og internasjonalt.
En tryggere kyst
Viktigheten av en levende kyst var neste tema som ble løftet på konferansen. Dette er viktig både sett i et sikkerhetspolitisk perspektiv, men også i et verdiskapingsperspektiv. Beredskap blir stadig viktigere i en urolig verden, og fiskeri og havbruk vil være viktig for selvforsyning for Norge i en krise. Videre er fiskeri og havbruk Norges nest største eksportnæring, og den verdiskapingen som skjer som følge av aktiviteten og bosettingen langs kysten er økonomisk også meget viktig for Norge.
Mer verdiskaping
Hvorfor er det så vanskelig å omsette gode rapporter og ambisjoner til faktisk handling? Vi ser på de politiske og regulatoriske bremsene i systemet – og hva som må til for å skape reell utvikling. Hvordan kan vi få mer ut av fisken, styrke industrien og sikre at sjømatnæringa bidrar til arbeidsplasser og verdier langs kysten? Den norske fiskerinæringen er meget strengt regulert gjennom et utall av lover og regler. Som nevnt ovenfor, er det tverrpolitisk enighet om å styrke sjømatnæringen. Det har imidlertid vist seg i praksis å være vanskelig å få til. Det er gjennom de siste 20-30 årene laget minst 20-30 offentlige utredninger om hvordan utviklingen kan snus. Stort sett alle disse utredningene ligger nå gjemt i en skuff. Hvorfor er det slik? Mye på grunn av nettopp de strenge reguleringene, eller rettere manglende politisk vilje til å endre på reguleringene. Dette var en av konklusjonene som kom frem under sesjonen som omhandlet hvordan vi kan få til mer verdiskaping. Det ble også diskutert om EU-medlemskap er en løsning. I dag sysselsettes nesten 30 000 årsverk innen EU utelukkende basert på norsk fiskeråstoff.
Konferansen først dag ble avsluttet med et festmåltid med oppdrettstorsk fra Ode på fatet.
Dag to av konferansen ble det satt fokus på markedsutvikling, spesielt for oppdrettstorsk, som vi ser er med på å åpne mange nye nisjemarkeder for norsk hvitfisk. Videre jobbes det med å oppnå målet om 100% utnyttelse av fisken. Norge har fortsatt en vei å gå før det målet er oppnådd. Men med stadig utvikling av ny teknologi og større bevissthet i alle ledd om at hele fisken kan brukes til menneskeføde, er det håp om å komme raskt til målet. Etter denne innledningen delte forsamlingen seg i to; Villfisk løftet tema “økt produksjon av villfisk i Norge” både ved å se på historikken og hvordan vi er kommet til dagens situasjon. Videre ble fiskerikriminalitet diskutert, og det ble lagt fram forslag til tiltak for å komme dette til livs. Mens torskeoppdretterne diskuterte problematikk rundt regelverk og bruk av vaksiner. Og til slutt en workshop om videre avlsabeid for oppdrettstorsk.
Møteplassen for næringen vil alltid være viktig. Her utveksles problemstillinger og mulige løsninger. Den tradisjonelle hvitfisknæringen er langt fra ferdig utviklet, og torskeoppdrett er bare i sin spede barndom. Alle ledd kan hente gode erfaringer fra hverandre og derfor er det så viktig at vi har en arena for å lytte og lære.