Hvordan skal vi klare å få til mer bearbeiding i Norge når teknologien mangler?

Klyngeleder Maiken Johnsen har skrevet en kommentar i Fiskeribladet om hvordan teknologisk utvikling i Norge og Nord-Norge kan være med å skape mer aktivitet i fiskeindustrien. Kommentaren er gjengitt her:

Hvordan skal vi klare å få til mer bearbeiding i Norge når teknologien mangler?

Snart er vi i gang med en ny vintersesong med masse deilig skrei som sendes ut i den store verden. Dessverre vet vi alle at skreisesongen er kort, og for deler av kysten betyr den også at det er stor aktivitet i vintermånedene, og så er det nokså stille resten av året. 

For å bygge de bærekraftige kystsamfunnene, må det også kunne tilbys helårlige arbeidsplasser. Og det er ett av målene Cod Cluster jobber for. Utviklingsordninger som kvotebonus er ett virkemiddel, ferskfiskordningen et annet for å bidra til en forlenget sesong. 

At disse virker er Båtsfjord et godt eksempel på, for der har de drevet sammenhengende filetproduksjon i hele 2021! 

 

Robotisering og automatisering 

Men dersom vi skal få til en helårlig aktivitet i landindustrien, må det gjøres andre tiltak i tillegg. Norge er langt fremme når det gjelder utvikling og bruk av teknologi innen mange bransjer. 

Vi har sett en positiv utvikling de siste årene innen teknologi, robotisering og automatisering, men fortsatt opererer vi innen en tradisjonell bransje og mange arbeidsoppgaver er fremdeles håndarbeid. 

Fiskerinasjonen Island har fått frem flere bedrifter og miljøer som gjennom stor innovasjonsevne og satsingsvilje har utviklet nye løsninger som er blitt tatt godt imot fra fiskerinæringen, enten vi snakker på land eller hav, og filet- eller konvensjonell drift. Vi har helt klart aktører i Norge som er på samme banehalvdelen, men sammenlignet med Island burde Norge kunne bidra enda mer. 

Hvorfor vi ikke er der i dag, skal jeg ikke ha noen mening om, men jeg har noen tanker om hvordan vi kan løfte oss ytterligere. 

 

Fem katapultsentre 

Vi har kunnskap, folk og ressurser. Men det må også være en vilje og et ønske om å gjøre en satsing for å etablere en solid og bred leverandørindustri. Dette er selvsagt et sammensatt bilde bestående av blant annet utdanningstilbud på videregående og høgskole-/universitetsnivå, offentlige reguleringer, økonomisk løfteevne i næringen, hvordan vi innretter FoU og virkemidler samt tilgjengelig infrastruktur. 

I Norge har vi en ordning som heter Norsk katapult. Deres egen beskrivelse av ordningen er denne; «en ordning med nasjonale sentre som tilbyr fasiliteter, utstyr, kompetanse og nettverk, Katapultsentrene gjør det enklere for innovative bedrifter å utvikle prototyper, teste, simulere og visualisere slik at ideer utvikles raskere, bedre og med mindre risiko. Katapultsentrene får offentlig støtte for å bistå små og mellomstore bedrifter over hele landet.» 

Vi har fem slike sentre i Norge, det lengst nord ligger i Ålesund. Sentrene er en stor og viktig ressurs for et innovativt næringsliv, og bedrifter tilknyttet næringshagesystemet kan benytte sentrene til reduserte satser. 

 

Drømmen om to noder 

SIVA innvilget tidligere i år støtte til NCE Aquaculture for å utrede mulighet for etablering av en katapult for oppdrettsnæringen og i Nord-Norge med tittel Katapult Future Foods. Utredningen skjer i samarbeid med Katapult Ocean i Bergen. 

Dette er en satsing Cod Cluster stiller seg bak med full tyngde. I dag er det bare Katapult Ocean i Bergen som retter seg mot sjømatnæringen. Satsingene til denne katapulten treffer ikke helt vår del av næringen, og den geografiske avstanden er såpass stor at en etablering av egne katapulter i Nord-Norge, vil være til stor nytte for sjømatnæringen totalt. 

I Cod Cluster ønsker vi oss to noder i Nord- Norge; en for utvikling av filetindustrien og en for den konvensjonelle fiskeindustrien. Dette må gjerne være i samarbeid med en eksisterende Katapult, men muligheten til å ha fysiske testfasiliteter der fisken fanges og landes for å skape fremtidens fiskerinæring må ikke undervurderes. 

Fra andre bransjer ser vi at en sterk leverandørindustri, er et viktig bidrag til en sterk industri. Selvsagt har vi gode norske leverandører til fiskeindustrien, men vi trenger flere for å sikre videre utvikling og vekst også i vår næring. 

Vi har fisken, vi har tradisjonen, vi har bedriftene som kan gjøre løftene, vi har viljen til å satse, men vi mangler infrastrukturen. La oss få etablert katapulter også i Nord-Norge.  

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Havlandet Marin Yngel leverer rekord igjen

Neste
Neste

Fôr og fôringsstrategi til levendelagret torsk