80 personer deltok på Cod Clusters fagsamling om torskeoppdrett på Gardermoen
Da Cod Cluster inviterte medlemmer, FoU-miljø, forvaltning og politikere til todagers fagsamling om torskeoppdrett på Gardermoen desember, ble det fullt hus.
Med et program som omfattet status i næringen innen yngel og matfisk, forskningsprosjekter, samarbeid mellom næring og forvaltning, hadde vi et godt utgangspunkt for både kunnskapsdeling, dialog og erfaringsutveksling.
Torskeoppdrett har møtt på flere og kanskje annerledes utfordringer enn det som var forventet da det ble en “ny” oppstart for fire-fem år siden. Derfor var det ekstra gledelig at forvaltningen var så hjertelig tilstede på samlingen vår. Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid (FAKS) holdt innlegg og pekte på svakheter innen både forvaltningen og næringen, og inviterte til enda tettere dialog slik at alle parter kan bli bedre og saksbehandling kan gå raskere. Også Mattilsynet var inne på den samme tematikken i sitt innlegg. Manglende regelverk, uklare retningslinjer gjør arbeidet til både forvaltning og næring vanskeligere enn det trenger å være. Og det at det nå er god dialog mellom partene, skaper håp om det kan bli bedre fremover.
Vi fikk også storfint besøk av statssekretær for fiskeri- og havministeren, Even Tronstad Sagebakken (Ap) og i tillegg flere medlemmer av næringskomiteen; Bengt Rune Strifeldt (FrP), Olve Grotle (H), Rasmus Hansson (MDG) og Wilfred Nordlund (Sp). Alle stilte seg positive til torskeoppdrett, riktignok med forbehold om at næringen får kontroll på for eksempel kjønnsmodning. Videre var de enige om at vi måtte skynde oss – langsomt. Noe som ikke er så gode nyheter for næringen som trenger en viss vekst for å kunne utvikle seg.
Næringen og FoU-miljøene deltok også aktivt med både innlegg og gode diskusjoner. Det ble en rask gjennomgang av status innen hele verdikjeden, og ikke minst fire parallelle sesjoner der viktige tema som tarmhelse, kjønnsmodning, settefisk og restråstoff ble diskutert, og gode forslag for veien videre ble presentert.
For denne nye næringen er det viktig at vi alle jobber ILAG for å finne de beste veiene fremover. Da er av stor betydning av vi møtes og blir kjent med hverandre, og ikke minst lærer av hverandre. Vi takker for en god samling og gleder oss til å møtes igjen.