#ViErTorskeoppdrett

Du har kanskje sett denne hashtaggen på LinkedIn de siste ukene? Yrkesstolthet er viktig, og det har torskeoppdretterne til gangs, og har derfor satt i gang denne "kampanjen" for å fortelle sin historie om sin næring. #ViErTorskeoppdrett forteller om en spennende næring i vekst i Kyst-Norge.

I dag er det fem selskaper som er i gang med torskeoppdrett i kommersiell skala. Så ja, det er en liten næring og de er så vidt kommet i gang. Men jammen står de på og de er alle stolte over det de får til, fra operatøren på merdkanten til direktøren på kontoret.

I 2024 ligger det an til en eksport av ca 10 000 tonn oppdrettstorsk. Det er knappe 5% av volumet for norsk villfanget torsk, og det er 0,6% av laksevolumet. For neste år beregnes det at ca 30 000 tonn oppdrettstorsk skal være klar for markedet. I en tid med store nedganger i kvotene for villfanget torsk, kan det være et godt supplement for deler av torskemarkedet.

Næringen sysselsetter i dag omlag 300 mennesker direkte, og ganske så mange flere indirekte. En kystnæring i vekst er viktig for det enkelte kystsamfunnet, for sysselsetting, for verdiskaping og for Norge.

Er det bare fryd og gammen? Nei, det er det ikke; det er fortsatt en meget ung næring og det er mange utfordringer som må løses innen biologi, fôr, teknologi og utstyr for å nevne noe. Men det jobbes kontinuerlig med forbedringer. Det forskes på mange problemstillinger parallelt og alle ønsker at næringen skal være bærekraftig og et viktig bidrag inn i den norske økonomien.

Nysgjerrig på denne spennende næringen? Søk opp #ViErTorskeoppdrett på LinkedIn og les de personlige historiene om jobben som gjøres på daglig basis langs kysten vår. Og kanskje du også har en historie som du vil dele under #ViErTorskeoppdrett? Det er fortsatt plass.

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Praksisopphold i Cod Cluster

Neste
Neste

Norsk oppdrettstorsk tar sikte på det amerikanske markedet