Kan oppdrettstorsk få samme frysefritak som laks og ørret?
Foto: Maiken Johnsen som holder en oppdrettstorsk
I FHF-prosjektet “Dokumentasjon av mulig forekomst av kveis i muskel hos oppdrettstorsk” skal Havforskningsinstituttet (HI) gjennom 12-14 uttak fra tre slakteri og alle produsentene, undersøke om det finnes kveis i filetene hos norsk oppdrettstorsk.
Resultatene fra kartleggingen av mulig kveisforekomst i filetene hos norsk oppdrettet torsk, vil gi et solid kunnskapsgrunnlag for videreutvikling av markedene for oppdrettstorsk. Samtidig kan dette bidra til å gi Mattilsynet et bredere vurderingsgrunnlag ved behandling av fremtidige søknader om unntak for oppdrettstorsk fra frysekravet. En sterk og robust utvikling av norsk torskeoppdrett vil sikre stabil og helårlig råstofftilgang, og mulighet for helårlige industriarbeidsplasser. Dersom fersk oppdrettstorsk kan godkjennes til bruk i sushi uten frysing eller varmebehandling, åpner det for nye standarder og prosedyrer for håndtering av råstoffet som ivaretar kvaliteten på oppdrettstorsken.
Prosjektet er nå i gang og første uttak ble gjort denne uken. To personer fra HI, en person fra Cod Cluster jobbet sammen med slakteriet da 200 oppdrettstorsk ble veid, målt og filetert på slakteri, og pakket og sendt til HIs lab i Bergen.
I prosjektperioden er det planlagt å gjennomføre 12-14 uttak. Tre slakteri og alle produsentene med slakterklar torsk på sjølokaliteter, er med i prosjektet som er ventet å være ferdig sommeren 2027. Du kan lese mer om prosjektet på FHF sin side her.

