Nyttårshilsen fra klyngeleder Maiken

Jeg startet året med å ta ferie, så når vi i dag skriver 31. januar, føler jeg at arbeidsåret så vidt har startet. Likevel har det skjedd mye på de fire ukene som har gått.

Klyngeleder Maiken Johnsen

Etter altfor mange utsettelser kom endelig Kvotemeldingen 12. januar. Som fryktet fra landindustrien, hadde fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth dessverre valgt å ikke ta med bearbeidingsrapporten inn i arbeidet sitt med kvotemeldingen. Hun har riktignok signalisert at det kommer mer om industrien etterhvert, men det begynner å haste å få igang tiltak som legger til rette for bedre balanse mellom hav og land.  

Kvotenedgangen gjør seg gjeldende allerede. Vinterfisket er så vidt i gang, men det rapporteres allerede om rekordhøye priser til fisker og vi er spente på hva det betyr for priser, markedet og landindustrien. Kampen om råstoffet kommer til å bli tøff. Desto viktigere er det at vi klarer å både spre sesongen gjennom levendelagring og fangstbasert akvakultur, og at vi kan bygge kysten med alternative arbeidsplasser som blant annet torskeoppdrett kan gi oss. Det er også ekstra viktig at vi klarer å ta vare på hele fisken og utnytte alle fraksjonene på en god måte. Det er mange skjulte verdier i fiskesloet, og Norge som nasjon har fortsatt mye å gå på med hensyn til å bruke hele fisken. Dette er noe Cod Cluster jobber mye med.   

Fiskeri- og havminsteren har vært på turne med kvotemeldingen og også vært en tur på Myre der hun møtte både fiskerne og industrien. Cod Clusters administrasjon var også tilstede.

Skreikonferansen

Skreikonferansen på Myre går av stabelen den 7. mars, og Egga Utvikling holder på med finpussingen av programmet i disse dager. Cod Cluster er sponsor til denne viktige konferansen og vi gleder oss til å møte dere der. 

 

Tilfredshetsundersøkelse

Rett før jul sendte vi ut en tilfredshetsundersøkelse og vi fikk inn mange og gode svar. Generelt sett er medlemmene våre fornøyd, men vi fikk også noe innspill på hvordan vi kan bli bedre. Dette vil vi ta tak i umiddelbart, og blant annet lage flere arenaer hvor vi kan møtes. Aller først nå skal vi ha et seminar om markedsadgang i USA – den 14. februar kl 1400. Du kan melde deg på her

Nytt tilskudd i administrasjonen

Så en gladnyhet; vi har fått Geir Johnsen med på laget vårt igjen. Geir har 30 års erfaring fra fiskerinæringen. Han er utdannet fiskerikandidat fra Fiskerihøgskolen i Tromsø, og har en allsidig bakgrunn fra fiskerinæringen; han har jobbet i Fiskeridirektoratet i Bergen. Han har også sitt eget firma for internkontroll i fiskerinæringen, og han har vært fisker i flere sesonger. Han har vært daglig leder av fiskemottak, og har spesialfeltet sitt innen oppbygging og drift av anlegg for levendelagring og FBA. Geir er ansatt i Egga Utvikling og vi leier inn prosjektlederkompetansen hans.  

Geir Johnsen Foto: Egga Utvikling

Veien videre for Cod Cluster

Klyngen er i gang med sitt fjerde (av fem) år i klyngeprogrammet. Dette betyr at administrasjon og styret setter et sterkt fokus på å lage en lage en modell for videre drift av klyngen også etter at den offentlige støtten opphører, i 2026. Vi tror det er nyttig for næringen å være samlet i en klynge for i fellesskap kunne løse utfordringer hver enkelt aktør er for liten til å klare. Vi er blitt et stort team, vi blir gjerne flere, så dersom du vil være med på laget eller har meninger om ting som bør endres, er det bare å ta kontakt med oss.  

VI tror 2024 både blir et tøft år, men også et spennende år, så det er bare å brett opp ermene og sette i gang! 

Med vennlig hilsen

Maiken Johnsen


Forrige
Forrige

Skal man sikre Nord-Norge, må industrimeldingen prioriteres raskt

Neste
Neste

2023 - det store rekordåret i sjømatnæringen