Manneyrker finnes ikke. Det finnes bare jobber å få gjort. 

Å være driftstekniker handler om å se løsninger der andre går i lås, og ha fokus når mange ting skal skje samtidig. Det fikk Sofie til havbruksnæringa på Statt

Sofie Gjøvåg Heggestad er lærling hos Vesterålen Havbruk.

Første møte med havbruksnæringa fikk Sofie Gjøvåg Heggestad (21) fra Stryn da hun gikk på ungdomskolen, og de fikk være med på en leir med opplæringskontoret. De fikk bo ombord i en båt og bli bedre kjent med oppdretts- og fiskerinæringa. Det tente en interesse i henne, og hun var ikke alene om det. 

 Av de som deltok på leiren, har tre endt opp i sjømatnæringa. Det viser hvor viktig det er for næringa å samarbeide tett med både grunnskole og videregående skole, for å sikre seg at ungdom forstår hvor spennende denne næringa er, sier Sofie. 

Hun gikk først naturbruk grønnlinje og andreåret landbruk, men det var ikke helt det hun trengte. Det var først da hun tok akvakultur, at puslebrikkene falt på plass inni henne.  For Sofie har alltid hatt ambisjoner fra hun var liten, og det var som driftstekniker at hun fant plattformen for å utvikle seg. Utdanningen som driftstekniker innen havbruk skal utvikle studenter til reflekterte yrkesutøvere, og mer spesifikt forberede til et arbeid innen drift og vedlikehold av sjøbaserte oppdrettsanlegg i tråd med nye krav, ny kunnskap og ny teknologi innen havbruksnæringen. Det var en 100 % match for Sofie, og tilfeldighetene fikk henne til Vesterålen Havbruk på Statt som lærling. Og hun elsker alt ved det, spesielt å bo ved havet. 

- Jeg er ingen byjente, for jeg vil bo i mindre samfunn der folk kjenner hverandre. Det er kanskje ikke akkurat konstant fint vær her, men ingenting overgår naturen her. Jeg er faktisk helt nødt til å se saltvann, for å vite hvor høyt oppe jeg er og ikke bli helt stedsforvirra, sier hun og ler. 

Selv om utdanningen har fokus på laksefisk, så er det torskeoppdrett Sofie jobber med i Vesterålen Havbruk. Det er mye som er likt i torskeoppdrett og lakseoppdrett.  

- Det er en del av de samme sykdommer og lovverket. Fisken er forskjellen, og det er kanskje negativt at vi lærer ikke så mye om andre arter enn laks. Uten om det så er jo teknikk og det akkurat det samme, sier Sofie. 

Torskeoppdrett har gitt mersmak, og i juni er hun ferdig utlært driftstekniker.  Hun elsker hverdagen som driftstekniker. Arbeidsgiveren gav henne tidlig ansvar og har aldri latt det handle om hvilket kjønn hun har, men at hun har evnen til å løse utfordringer og sikre kvalitet. 

- Manneyrker finnes ikke. Det finnes bare jobber å få gjort. Dette er en variert arbeidshverdag med masse spennende å gjøre hele tiden. Det er bare å hoppe i oppgavene, for man lever bare en gang, avslutter Sofie med, før hun hiver seg i arbeid på Vesterålen Havbruk. 

Rune Eriksen, COO i Vesterålen Havbruk er fornøyd med å ha Sofie som lærling i Vesterålen Havbruk.

-  Sofie innehar de kvalitetene vi ser etter i fagfolk i teamet vårt. Hun har ambisjoner for seg selv og jobben hun gjør, og hun tør komme med forslag til løsninger i team med langt mer erfarne fagfolk. Det skaper naturlig innovasjonskraft og det er det torskeoppdrett står for. Vi merker vi at mange vil jobbe innenfor vår del av oppdrettsnæringen, og ønsker flere som Sofie, sier Rune Eriksen, COO i Vesterålen Havbruk.

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Sjømatmessa i Barcelona

Neste
Neste

FRAM innovasjon og bærekraft