BAKTERIEHEMMENDE EMBALLASJE TIL TORSK

Forsker Anlaug Ådland Hansen jobber i Nofima og er en del av prosjektet CATCH.
CATCH er et visjonært prosjekt hvor formålet er å fange den maksimale bærekraftige verdien av vill Atlantisk torsk basert på levendelagring. Hansen jobber med å se på hvilken emballasje og pakkemetoder som gir den beste kvaliteten på torskefilet.

På bildet: Anlaug Ådland Hansen, NOFIMA

Kjenn dine bakterier
Ved å bruke siste nytt innen DNA-analyse blir det raskere og enklere å kartlegge bakteriene på torskefileten. Det er like viktig å vite hvilken type bakterier som antallet bakterier.
– Når vi vet hvilke kvalitetsforringende bakterier som finnes på torskefiletene, kan vi jakte på nettopp disse, og hindre at de forøker seg. Derfor har vi i Catchprosjektet sett nærmere på hvordan pakkemetoder kan hemme bakterievekst, sier Nofimaforsker Anlaug Ådland Hansen.
Ved tradisjonelle analysemetoder er det vanskelig å få øye på enkelte bakterietyper, som for eksempel Photobacterium. Dette er en sentral kvalitetsforringende bakterie, som det er viktig å ha kontroll over.


Forsøk både på lab og anlegg
– Vi har gjort tester på lab og i pakkehall hos Nofima, men den virkelige testen gjøres best der fisken vanligvis prosesseres. Så vi tok turen til Senja, til et av Nergård sine anlegg. Og vi har brukt noe av det fremste innen DNA-analyser for å påvise bakteriene på fisken, sier Anlaug.


Lukt av sjø, syrlig frisk lukt, og hvit farge
Disse egenskapene på ferskhet er det ønskelig å bevare best mulig. Vær bevisst på at selv ved den beste råvaren, som for eksempel levendelagret torsk, viser analysene at de to kvalitetsforringende bakterietypene Photobacterium og Shewanella gir dårlig kvalitet, og kan vokse ved vakuumpakking.

Photobacterium og Shewanella produserer begge stoffer som gir dårlig lukt og smak: stikkende lukt, ammoniakk og fermentert sur lukt.
– I tillegg til emballering, så har vi også undersøkt hvordan emballering sammen med innfrysing, kan ytterligere hemme bakterieveksten.

For Arena Torsk er dette spennende og viktig forskning. Dette er interessant og vi vil se på muligheten for å få Anlaug Ådland Hansen med i programmet til partnerskapssamlingen 5.desmber.

 

Les mer om prosjektet på www.levendetorsk.no

Aktuell lenke: https://nofima.no/prosjekt/catch/

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

WHITE FISH SHOW HOW 2018

Neste
Neste

STUDENTBESØK