Praksisopphold i Cod Cluster

Praksisstudenter fra UiT, utplassert hos hhv. Egga Utvikling, Cod Cluster, Biomar og Vesterålen Marine Olje, på besøk til havfarmen til Nordlaks

I år som tidligere år legges det opp til tre ukers praksisopphold på femte semester på Fiskeri og Havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Dette er en super mulighet for studentene til å tilegne seg relevant erfaring og kunnskap om arbeidslivet i sjømatnæringen, og hvordan det jobbes med ulike arbeidsområder og utfordringer. I år er det jeg, Olav Gismervik, som har vært praksisstudent i Cod Cluster.

Kort om meg:

  • Olav Gismervik

  • 24 år

  • Fra Bodø

  • 3.års student på Fiskeri og havbruksvitenskap ved UiT

Praksisopplegget starter med at studentene søker på praksisplasser de synes ser spennende ut. Jeg landet på Cod Cluster, og er veldig fornøyd med at det ble nettopp denne bedriften. Det jeg ønsket å få ut av praksisoppholdet var et dypdykk i hvitfisknæringen, og å tilegne en bredere forståelse av hvilke mekanismer som påvirker denne. Og ikke minst hvilke utfordringer som finnes og hvordan man kan dra i en felles retning for å utvikle næringen i framtiden.

Det har vært tre veldig lærerike uker. Den første uka var på Myre. Her fikk man presentert klyngen, hvilke fokusområder som er aktuelle og hvordan det jobbes innenfor disse. Menneskene på kontoret, med klyngeleder Maiken Johnsen i spissen har vært dyktig og engasjert, og gitt oss gode beskrivelser av virksomheten, og fyldige svar på spørsmål vi måtte ha! Her fikk man også en gjennomgang og innføring i de ulike prosjektene klyngen jobbet med og deltatt i møter rundt disse.

Videre ble det lagt opp til spennende bedriftsbesøk hos Gunnar Klo AS og VMO. Her ble vi tatt imot med åpne armer og fikk grundig omvisning av anlegg og daglig drift. I samtale med dyktige ansatte fikk man en god innføring i hvordan det jobbes i næringen.

Uke 2 ble tilbrakt i Båtsfjord, som viste seg fra sin beste side! Ronny og Ørjan forklarte på svært overbevisende vis hvorfor Båtsfjord er Norges fiskerihovedstad. I løpet av uka fikk man vært innom flere bedrifter og møtt på noen av ildsjelene som utgjør det viktige fiskerisamfunnet. Vi fikk besøkt filetfabrikken til Lerøy og Båtsfjordbruket og sett hvordan det jobbes med kvalitet og utnyttelse av råstoff. Videre gikk turen innom Arktis Fisch AS og Båtsfjord sentralfryselager. Felles for hele gjengen var brennende engasjement for næringsutvikling og robuste lokalsamfunn gjennom økt verdiskapning og lokal forankring.

Underveis i uka ble det også tid til litt sightseeing. Lokal guide Ronny Isaksen viste frem selve Båtsfjord, men vi tok også Syltefjord for å vise hvor man bør ha hytte, og hvor man bør gå på rypejakt ;)

I uke tre var jeg tilbake på Myre sammen med medstudentene mine i Egga Utvikling. Denne uka fikk vi vært innom förfabrikken til Biomar, samt Nordlaks´ imponerende havfarm utenfor Melbu. Dette var en utrolig spennende opplevelse, og noe jeg føler meg heldig som har fått vært med på. Videre fikk vi tatt del i det sosiale på kveldstid på Myre, da vi studentene fikk ansvaret for å arrangere quiz på Myre Kysthotell.

Alt i alt har det vært en utrolig lærerik praksisperiode. Klyngekonseptet var nytt for meg før disse ukene, og etter hvert som jeg har tilbrakt tiden hos Cod Cluster, har jeg omsider fått forståelse for hva det innebærer, og hvilken funksjon det har i næringslivet. Jeg tror nettopp denne funksjonen er viktig for å utvikle næringen i en bærekraftig retning. Cod Cluster er med å fasiliteter en slik utvikling som et viktig bindeledd mellom aktører, forskning og innovasjon.

Til slutt vil jeg takke for tiden jeg har fått tilbringe sammen med alle i Cod Cluster og Egga Utvikling, medstudentene jeg har vært sammen med, og generelt alle som har bidratt til noen flotte praksisuker! Jeg føler virkelig at jeg sitter igjen med mye verdifull kunnskap, og at jeg har fått sett ting fra nye synsvinkler som jeg er sikker på kommer til å være nyttig.

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

BDO er nytt medlem i Cod Cluster

Neste
Neste

#ViErTorskeoppdrett