Statt Torsk ASA fikk i begynnelsen av november godkjent sin søknad om ny lokalitet på

Apalset i Stad kommune. Med sine 4 lisenser gir Apalset selskapet en mulig produksjon av

fersk torsk på inntil 3.120 tonn i merdene, og muliggjør en produksjon opp mot 4.000 tonn pr.

produksjon syklus. Apalset er også en svært viktig lokalitet som bidrar til at selskapet

kommer nærmere sitt mål om bærekraftig produksjon av fersk torsk. At Apalset er på plass,

gir Statt større muligheter for å utvikle seg fremover.

Den nye lokaliteten tilsvarer mellom 5-7 årsverk på Statt. I tillegg gir det svært positive

ringvirkninger i tilhørende næringer, noe som vil gi muligheter for næringslivet i området

også. I følge Nofima sine undersøkelser bidrar anlegg på denne størrelsen med ca 60 årsverk i

tilhørende næringer. Vi i Statt Torsk er opptatt av å være en del av det å bygge gode og sikre

arbeidsplasser lokalt, noe vi oppfatter at store deler av det offentlige ser som ønskelig.

Statt Torsk er en norsk produsent av fersk torsk, lokalisert på nordsiden av Statt i Vestland

fylke. For selskapet, med mål om 4-6 lokaliteter i området, er hver ny lokalitet en viktig

milepæl. Årsaken til mål om 4-6 lokaliteter kommer av at oppdrett av torsk har en annen

profil på innhøsting og salg enn laks. For å få solgt fersk torsk må man kunne levere hver

eneste uke gjennom hele året. Siden det ikke finnes mange oppdrettere innen torsk, betyr det

jevnlig slakting over lang tid fra ett eller flere anlegg. Om man har få lokaliteter vil man få

lange perioder uten salg, og med det ikke få kontrakter eller risikere å miste kunder. Apalset

bidrar sannsynligvis til at Statt kan fortsette ukentlige leveranser ut over 2024.

Statt Torsk mener at beste løsning for å oppnå bærekraftig produksjon og lønnsomhet er at

lokaliteter må ligge i et konsentrert område. Med sin målsetning om 12.000 tonn, har

selskapet behov for 4-6 lokaliteter i området nord for Statt. Selv sier selskapet at man nå har

kommet halvveis i sin målsetning. Slakting hos Western Seaproducts AS i Vartdal er også en

del av selskapets mål for en mest mulig samlet produksjon.

Vi vil i løpet av kort tid vurdere tidspunkt for igangsettelse av produksjon på Apalset,
samtidig som vi jobber med å sikre ytterligere lokaliteter for å oppnå vårt mål om
bærekraftig virksomhet. En ny næring innen oppdrett er avhengig av å etablere en
velfungerende, effektiv og bærekraftig verdikjede, noe som tar tid og krever store
investeringer. Torskeoppdrett er en ung industri og trenger for stabile, stimulerende og
forutsigbare rammevilkår fra myndigheter for å lykkes


– Gustave Brun-Lie, CEO i Statt Torsk ASA

Havet rundt Statt er optimalt for oppdrett av torsk. Når man får tillatelse for oppdrett, plikter

man å gjennomføre årlige undersøkelser om miljøet i havet blir påvirket av virksomheten

som drives. Det har vært gjennomført undersøkelser på både Rekvika og Stokkeneset,

selskapets 2 andre lokaliteter, som viser at Statts oppdrett av torsk ikke har påført havet eller

området skade eller medført at selskapet har måttet endre sine rutiner. Vi driver en mest mulig

ren produksjon og vi tar vare på miljøet rundt oss. Undersøkelser av området rundt Apalset

viser at også den lokaliteten passer svært godt for oppdrett av torsk, noe tillatelsen viser at

også offentlige myndigheter har vurdert det som.

Trygge og forutsigbare rammer for torskeoppdrett er svært viktig, ettersom oppdrett av torsk

er en ung industri, sier Leif Ronny Rætta, Driftssjef i Statt Torsk. Han er også svært glad for

at myndighetene ser behovet og forsøker å tilrettelegge for det, selv om han skulle ønsket seg

kortere behandlingstid for søknader.

“Tillatelsen til produksjon på Apalset er en viktig milepæl for Statt Torsk. Lokaliteter i
nærhet av hverandre er viktig både for å sikre miljø og for å få en økonomisk bærekraftig
produksjon. Med bærekraft både for miljø og bedrift, skapes også varige arbeidsplasser
samt nye muligheter for relatert næringsliv i området”

– Leif Ronny Rætta, COO i Statt Torsk

Statt Torsk har spesielt søkelys på fire viktige bærekraftmål definert av FN – Livet i havet –

Klimatiltak – Ansvarlig matproduksjon og konsum – Bekjempelse av sult og hungersnød.

Forrige
Forrige

Mange gode innspill om bærekraftig transport  

Neste
Neste

Forslag fra Fiskeridirektoratet om 40% levendebonus for 2023