Statt Torsk ASA fikk i begynnelsen av november godkjent sin søknad om ny lokalitet på
Apalset i Stad kommune. Med sine 4 lisenser gir Apalset selskapet en mulig produksjon av
fersk torsk på inntil 3.120 tonn i merdene, og muliggjør en produksjon opp mot 4.000 tonn pr.
produksjon syklus. Apalset er også en svært viktig lokalitet som bidrar til at selskapet
kommer nærmere sitt mål om bærekraftig produksjon av fersk torsk. At Apalset er på plass,
gir Statt større muligheter for å utvikle seg fremover.
Den nye lokaliteten tilsvarer mellom 5-7 årsverk på Statt. I tillegg gir det svært positive
ringvirkninger i tilhørende næringer, noe som vil gi muligheter for næringslivet i området
også. I følge Nofima sine undersøkelser bidrar anlegg på denne størrelsen med ca 60 årsverk i
tilhørende næringer. Vi i Statt Torsk er opptatt av å være en del av det å bygge gode og sikre
arbeidsplasser lokalt, noe vi oppfatter at store deler av det offentlige ser som ønskelig.
Statt Torsk er en norsk produsent av fersk torsk, lokalisert på nordsiden av Statt i Vestland
fylke. For selskapet, med mål om 4-6 lokaliteter i området, er hver ny lokalitet en viktig
milepæl. Årsaken til mål om 4-6 lokaliteter kommer av at oppdrett av torsk har en annen
profil på innhøsting og salg enn laks. For å få solgt fersk torsk må man kunne levere hver
eneste uke gjennom hele året. Siden det ikke finnes mange oppdrettere innen torsk, betyr det
jevnlig slakting over lang tid fra ett eller flere anlegg. Om man har få lokaliteter vil man få
lange perioder uten salg, og med det ikke få kontrakter eller risikere å miste kunder. Apalset
bidrar sannsynligvis til at Statt kan fortsette ukentlige leveranser ut over 2024.
Statt Torsk mener at beste løsning for å oppnå bærekraftig produksjon og lønnsomhet er at
lokaliteter må ligge i et konsentrert område. Med sin målsetning om 12.000 tonn, har
selskapet behov for 4-6 lokaliteter i området nord for Statt. Selv sier selskapet at man nå har
kommet halvveis i sin målsetning. Slakting hos Western Seaproducts AS i Vartdal er også en
del av selskapets mål for en mest mulig samlet produksjon.
Vi vil i løpet av kort tid vurdere tidspunkt for igangsettelse av produksjon på Apalset,
samtidig som vi jobber med å sikre ytterligere lokaliteter for å oppnå vårt mål om
bærekraftig virksomhet. En ny næring innen oppdrett er avhengig av å etablere en
velfungerende, effektiv og bærekraftig verdikjede, noe som tar tid og krever store
investeringer. Torskeoppdrett er en ung industri og trenger for stabile, stimulerende og
forutsigbare rammevilkår fra myndigheter for å lykkes
– Gustave Brun-Lie, CEO i Statt Torsk ASA
Havet rundt Statt er optimalt for oppdrett av torsk. Når man får tillatelse for oppdrett, plikter
man å gjennomføre årlige undersøkelser om miljøet i havet blir påvirket av virksomheten
som drives. Det har vært gjennomført undersøkelser på både Rekvika og Stokkeneset,
selskapets 2 andre lokaliteter, som viser at Statts oppdrett av torsk ikke har påført havet eller
området skade eller medført at selskapet har måttet endre sine rutiner. Vi driver en mest mulig
ren produksjon og vi tar vare på miljøet rundt oss. Undersøkelser av området rundt Apalset
viser at også den lokaliteten passer svært godt for oppdrett av torsk, noe tillatelsen viser at
også offentlige myndigheter har vurdert det som.
Trygge og forutsigbare rammer for torskeoppdrett er svært viktig, ettersom oppdrett av torsk
er en ung industri, sier Leif Ronny Rætta, Driftssjef i Statt Torsk. Han er også svært glad for
at myndighetene ser behovet og forsøker å tilrettelegge for det, selv om han skulle ønsket seg
kortere behandlingstid for søknader.
“Tillatelsen til produksjon på Apalset er en viktig milepæl for Statt Torsk. Lokaliteter i
nærhet av hverandre er viktig både for å sikre miljø og for å få en økonomisk bærekraftig
produksjon. Med bærekraft både for miljø og bedrift, skapes også varige arbeidsplasser
samt nye muligheter for relatert næringsliv i området”
– Leif Ronny Rætta, COO i Statt Torsk
Statt Torsk har spesielt søkelys på fire viktige bærekraftmål definert av FN – Livet i havet –
Klimatiltak – Ansvarlig matproduksjon og konsum – Bekjempelse av sult og hungersnød.