SIVA og Cod Cluster går sammen for industriløft i hvitfisknæringa

Klyngeleder Maiken Johnsen og Styreleder Ørjan Nergaard er svært fornøyd med at Cod Cluster har fått tildelt katapultnoden. 

Siva styrker ordningen Norsk katapult med nye katapultnoder og 17. september annonserte de at de har fullført utvelgelsen. Cod Cluster er blant de åtte som er valgt ut som katapultnode under ordningen Norsk katapult, og skal bidra til industriløft i hvitfisknæringen. 
 
Katapultnodene skal bidra til å sikre testfasiliteter i distriktet. Små og store bedrifter får nå enda bedre og enklere tilgang til testfasiliteter og industrikompetanse over hele Norge.  Cod Cluster sin katapultnode dekker Nordland, Troms og Finnmark, og skal bidra med testfasiliteter til hvitfisknæringen, både oppdrett og villfangst. 
 
– Det er viktig at norske bedrifter har god tilgang til kompetanse og gode testfasiliteter for å sikre konkurransekraft og bærekraftig utvikling. Derfor er de nye katapultnodene gledelig nytt for bedrifter over hele Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth.  

Helhetlig støtte fra idé til industriell skalering 
Katapultnoden til Cod Cluster skal bistå bedrifter som driver med maskin- og sensorutvikling, bioprosesseringsteknologier, marin biotech for hvitfisknæringen inkludert torskeoppdrett.  

- Vi er glade og stolte over å bli valgt til å bygge denne kompetansen i nord, og er veldig fornøyd med at laget vårt består av ledende bedrifter fra næringen. Patriot Produksjon, Lerøy Norway Seafoods, Melbu Systems, Nofima – Biotep, Insula Båtsfjordbruket og Vesterålen Havbruk skal alle bidra inn i noden med både fasiliteter og kompetanse, sier prosjektleder hos Cod Cluster, Ronny Isaksen.  
 
Katapultnoden vil være tilknyttet Ocean Innovation Catapult Centre i Bergen og skal bistå bedrifter i hvitfisknæringen med navigasjon av det offentlige virkemiddelapparatet, FOU-kompetanse og prosjektdesign. Bedriftene vil også få tilgang på unike testfasiliteter og industriell testing. Dette innebærer også tilgang på bioprosesseringsanlegg og mulighet til samarbeide med andre katapulter. 
 
SIVA satser i Nord 
Av de åtte katapultnodene befinner tre av dem seg i Nord-Norge. Dette vil være viktig for industriell utvikling i regionen. Cod Cluster, KUPA og NCE Aquaculture blir alle en del av den nye ordningen og skal jobbe med havnæringer. 
 
- Jeg er svært fornøyd med at tre nordnorske selskaper nå kommer inn i ordningen, og får 3,5 millioner kroner hver til videreutvikling. Dette gir Nord-Norge muligheten til å skape mye mer innen fiskeri, havbruk og industri, og med dette styrker vi utviklingskraften så det monner innen våre viktigste næringer, sier stortingsrepresentant for Nordland, Bjørnar Skjæran. 
 
Sterkere og bredere katapultordning 
I statsbudsjettet for 2022 ble det bevilget 40 millioner kroner til «testfasiliteter i distriktene». Som et resultat av dette ble det i starten av 2023 igangsatt et pilotprosjekt med åtte katapultnoder, der Cod Cluster var blant en av katapultnodene. En utlysning for å etablere permanente katapultnoder ble offentliggjort i 2024, og Cod Cluster ble valgt som ny katapultnode. 
 
- De nye katapultnodene er valgt ut basert på deres evne til å levere de beste og sterkeste industrielle løsningene. Siva mottok 23 godt kvalifiserte søknader og konkurransen har vært tøff. Siva er svært fornøyd med de aktørene som nå er valgt ut. Spesielt området havnæring får et betydelig løft.   Ledende industrielle miljøer i hele landet bidrar nå med å bygge opp de beste industrielle landslagene som små og mellomstore bedrifter kan dra nytte av, og vi har planer om å akselerere industrisatsingen ytterligere, sier Kjersti Veum i Siva. 

Ti års arbeid har gitt resultat 

Helt siden Katapult-ordningen begynte å ta form i Norge, har ulike miljø i Nord-Norge jobbet for å få etablert et senter her. Nodestrukturen som nå etableres, styrker industrien i nord.  

Cod Cluster har i 2023 og til sommeren 2024 vært med på pilotprosjektet som SIVA utlyste, og resultatene fra piloten var meget gode. Prosjektleder Ronny Isaksen har på utmerket vis, ledet samarbeid mellom prosjekteiere og fasilitatorer langs hele den nordnorske kysten. Erfaringene fra piloten er gode å ha med seg i det videre arbeidet.  

Ronny Isaksen er prosjektleder for katapultnoden i Cod Cluster. 

- Nodemodellen til Cod Cluster er litt annerledes siden vi har medlemmer og dermed også våre fasiliteter godt spredt i hele landsdelen; Båtsfjord, Tromsø, Myre og Melbu vil være arenaer for prosjekter som skal utvikle hvitfisknæringen videre, sier styreleder i Cod Cluster, Ørjan Nergaard.  

Både Nergaard og daglig leder Maiken Johnsen ser fram til mange gode prosjekter og godt samarbeid langs hele kysten og også med de to andre nordnorske nodene til KUPA og NCE Aquaculture.  

- Vi skal jobbe ILAG for levedyktige kystsamfunn, og med etableringen av Katapult Node har vi fått en enda større verktøykasse som vi gleder oss til å ta i bruk, sier Johnsen og Nergaard og smiler fornøyd.

Forrige
Forrige

Sektormyndighetene og næringen møtes til krafttak for torskeoppdrett

Neste
Neste

Torskeoppdretterne er klare for samarbeid – et svar til fiskeridirektøren