Kaya fikk jobb på verdens største og mest bærekraftige tranfabrikk

Hver høst har tredjeårsstudenter ved Fiskerihøgskolen i Tromsø utplassering hos bedrifter tilknyttet fiskeri- og havbruksnæringen. Formålet med praksisperioden er å gjøre studiet mer næringsrelevant, øke studentenes kompetanse og gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet.

Tidligere var praksis fra næringa en forutsetning for å begynne på studiet i fiskeri- og havbruksvitenskap. Men etter at praksiskravet falt bort har rekrutteringen endret seg, og i dag kommer de fleste studentene rett fra videregående skole, og mangler relevant erfaring og kunnskap fra sjømatsektoren. Cod Cluster synes dette er et svært positivt tiltak, og inviterer derfor studenter til praksis hos oss for å vise frem næringen og våre medlemmer.  

Høsten 2022 var Kaya Woie fra Alsvåg utplassert hos Cod Cluster. I løpet av sine tre uker i praksis, fikk hun møtt mange av våre medlemsbedrifter, og hun uttalte da at hun hadde fått et verdifullt innblikk i næringa, og hadde aldri vært tryggere på at dette var riktig retning å gå.   

- Praksisoppholdet hos Cod Cluster var en utrolig positiv opplevelse som ga mersmak og motivasjon, sier Kaya. Planen hennes var egentlig å ta master i Tromsø rett etter fullført bachelorgrad, men da hun fikk tilbud om jobb hos Vesterålen Marine Olje på Myre, var det en mulighet hun ikke kunne si nei til. Hun ble ansatt som logistikk- og innkjøpskoordinator, en stilling som hovedsakelig går ut på transportplanlegging, salg- og innkjøpsstøtte. Kaya hadde besøkt VMO under praksisoppholdet sitt, og ble imponert over VMOs planer og visjoner. - Tranproduksjon er jo ikke noe de fleste jobber med for å si det sånn. Det er en gammel tradisjon som VMO på mange måter har revolusjonert. Med den nye fabrikken de nå bygger på Myre, vil de bli verdens største og mest bærekraftige tranprodusent. Det er Kaya stolt over å være en del av.  

Ikke bare fikk Kaya tilbud om fast jobb rett etter studiene, VMO tilrettelegger også for at hun kan fortsette masterplanene mens hun er i full jobb. Daglig leder i VMO; Stian Frivåg, forteller at de er veldig glade for at de gjennom samarbeidet med Egga, Cod Cluster og UiT har kommet i kontakt med en dyktig og ambisiøs lokal ressurs som ville begynne hos dem. - Det er viktig for oss og henne at hun kan fortsette utdanningen og ta en master mens hun jobber. Vi som bedrift har behov for kompetanse og vil gjerne legge til rette for at hun kan utdanne seg videre. Det er ekstra gledelig at vi har lykkes med å rekruttere en dyktig dame til oss. Det er på ingen måte derfor hun er ansatt, men det er viktig for arbeidsmiljøet og jeg er sikker på at vi som organisasjon vil prestere bedre med et differensiert og balansert arbeidsmiljø, sier Stian. 

Kaya selv føler seg veldig privilegert og takknemlig for en slik tilrettelegging, det er absolutt ikke alle som er like heldige. - Det gjør at jeg kan fullføre masteren samtidig som jeg får en helt unik arbeidserfaring, sier hun. 

En av de største utfordringene for bedrifter i Nord-Norge er rekruttering av folk med relevant kompetanse. Det betyr at samarbeidet mellom næringslivet og studentene er viktigere enn noensinne. Det VMO gjør for å tilrettelegge for videre utdannelse mens man er i jobb, tror hun derfor er viktig for rekrutteringen. Selv om hun ikke har konkretisert hva masteroppgaven skal handle om, så håper hun den kan bli et nyttig bidrag for VMO og næringen.  

Kaya tror at bedrifter og næringsliv i større grad må by på seg selv. - Vesterålen har mange spennende jobbmuligheter, men jeg tror ikke at unge er klar over de mulighetene, sier hun. - Mitt råd til de lokale bedriftene er å åpne dørene for studentene og ta de godt imot. 

Kaya forteller at hun alltid har hatt et stort hjerte for hjemplassen, og visste at hun ville tilbake en dag. Planene var imidlertid å fortsette studiene i Tromsø, men da denne muligheten dukket opp, måtte hun bare slå til. - Jeg har jo et stort ønske om at Øksnes skal være en attraktiv plass å flytte til, så da måtte jeg begynne med meg selv. Jeg tror det er viktig å huske på at ingenting er endelig.  

Kaya har også råd til nyutdannede studenter: - Vend blikket litt ut fra storbyene. Det finnes både relevante og interessante jobber i distriktene, der man får erfaring man ellers ikke ville fått. Jeg vil uten tvil oppfordre andre unge til å gi det en sjanse – kanskje trives man så godt at man blir værende! 

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Wave AS er nytt medlem i Cod Cluster

Neste
Neste

Workshop med Manufacturing Technology