3 uker i praksis hos Cod Cluster

Hver høst har tredjeårsstudentene ved Norges fiskerihøgskole utplassering hos bedrifter i sjømatnæringen. Dette er for å gi studentene økt kompetanse om næringa og sikre at de får relevant arbeidserfaring før de er ferdigutdannet.

Studentene på besøk hos Vesterålen Havbruk sitt slakteri i Bø.

Denne høsten har Bjørn-Magne Aspdal og Benedikte Harjang vært i praksis hos Cod Cluster. Bli bedre kjent med praksisstudentene og hva de har gjort i løpet av praksisoppholdet sitt. 

Bli bedre kjent med Bjørn-Magne:

Navn: Bjørn-Magne Aspdal

 

Alder: 23 år

 

Hjemsted: Andørja, Troms og Finnmark  

Hvorfor valgte du å studere fiskeri- og havbruksvitenskap: 

Bli bedre kjent med Benedikte:

Navn: Benedikte Harjang 

Alder: 22 år 

Hjemsted: Bjerkvik, Nordland 

Hvorfor valgte du å studere fiskeri- og havbruksvitenskap: Jeg valgte å studere fiskeri og havbruksvitenskap fordi jeg har troen på at oljen tar slutt, og at det er havet vi skal leve av, samt at havet har alltid fasinert meg!

Bjørn-Magne og Benedikte startet praksisoppholdet sitt i Tromsø der de fort fikk erfare hvor variert en arbeidshverdag i Cod Cluster er. Deres første oppgave var å forberede klyngesamlingen «Gode Hoder sammen for økt utnyttelse av råstoff» som Cod Cluster har sammen med Biotech North. Etter en kjapp innledning om hva klyngesamlingen faktisk handler om, var det som ved alle større arrangement, mange «i siste liten»-saker som skulle løses, og studentene fikk være med på sjekking av lister, endringer i program, lyd-sjekk osv.  

Studentene nølte heller ikke da de ble utfordret til å oppsummere klyngesamlingen og de gode diskusjonene fra samlingen foran alle deltakerne. De tok begge utfordringen på strak arm og presenterte på en utmerket måte foran 80 representanter fra næringen. Og etterpå kunne de velfortjent nyte en deilig middag basert på restråstoff fra fisken.  

Bjørn-Magne under gode hoder. Foto: Alexandru Mitu

I tillegg til å bidra under klyngesamlingen, fikk de også være sammen med prosjektlederne for Katapult Node Cod Cluster i Tromsø og dermed lære mer om Norsk katapult og noden som Cod Cluster driver. I den anledning fikk de også besøke Nofima der de fikk en grundig omvisning på Biotep. 

På plass i fiskerihovedstaden 

Benedikte på plass i Båtsfjord.

Den andre uka tilbragte studentene i Båtsfjord sammen med Ronny og Ørjan. Her fikk de møte medlemsbedrifter og fikk lært mye produksjonsprosessen i landindustrien.  

Benedikte forteller at det som både overasket og imponerte mest med besøket i Båtsfjord var hvor mange ildsjeler det var i kommunen.  – «Det er imponerende å se hvordan aktører som til vanlig jobber alene går sammen for å styrke kommunen og samles for at vi skal få et best mulig praksisopphold.»  

I tillegg til opplegget på dagtid forteller studentene at de fikk deltatt på kveldsarrangement mens de var i Båtsfjord. Her ble de bedre kjent med lokalbefolkningen og forteller at de ble godt mottatt av alle sammen.  

Ut på havet med «Vornesværing» 

Den siste uken tilbragte de på Myre delvis også sammen med praksisstudentene til Egga Utvikling. Bjørn-Magne og Benedikte fikk etter eget ønske delta i garnfiske med båten MS Vornesværing, og etter 12 timer på havet, snuing av 460 garn på en dag i strålende vær og flatt hav, kom de på land med 3000 kilo flott breiflabb.  

Benedikte forteller at dette definitivt var det morsomste hun fikk være med på i løpet av praksisoppholdet. Bjørn-Magne forteller at de fikk være med på masse spennende i løpet av praksisoppholdet, men han er enig med Benedikte at turen med MS Vornesværing var det beste, og retter en stor takk til skipper Stein Ronny Vornes for turen.  

Resten av uken fikk de besøkt flere av medlemsbedriftene til Cod Cluster. De besøkte blant andre Vesterålen havbruk AS sitt torskeslakteri i Bø, Primex AS, Gunnar Klo AS og Vesterålen marine olje AS. De fikk i tillegg prøvd seg på en helt vanlig kontorhverdag. 

De avsluttet besøket sitt i Hadsel og på besøk hos Lerøy Norway Seafoods på Melbu. Her fikk de sett fiskeriforedling i praksis.  

Benedikte forteller at hun sitter igjen med en bedre forståelse av hvitfisknæringa og spesielt hvordan slakteriene fungerer i praksis. Det er fascinerende å se hvordan slakteriet er satt opp og hvordan alle delene i næringa er like essensielle for produksjonen.  

En bønn fra studentene til næringa 

Studentene beskriver praksisoppholdet som lærerikt og mener selv at de var utrolig heldige som endte opp som praksisstudenter hos Cod Cluster.  

Bjørn-Magne forteller at det han er mest overrasket over etter praksisoppholdet hos Cod Cluster er hvor liten fiskeri- og havbruksnæringen faktisk er, og hvor viktig de mellommenneskelige relasjonene er. Alt fra samtalene på kaia til pausene i møter. Han forteller at han er takknemlig for å kunne møte medlemsbedriftene og få muligheten til å bli bedre kjent med folk i næringa og fått en bedre forståelse av strukturen i næringa.  

Når vi spør studentene om de har noen tips til næringen så er de tydelig i sitt svar; det er viktig at bedriftene er synlige og viser at de ønsker å rekruttere nyutdannede. Det er flere stillinger som ikke ligger ute i dag og det gjør det vanskelig for studentene å få en fot inn i næringa.  

Bjørn-Magne vil råde bedrifter som ønsker å rekruttere nyutdannede til å engasjere seg i studenthverdagen. Han oppfordrer bedriftene til å ha stands og besøke studiestedene, delta på studentkonferanser som Håp i Havet, og ikke minst invitere studentene på middager hvor de virkelig gode og viktige samtalene finner sted. 

NYHETSARKIV

Forrige
Forrige

Nye markeder for norsk hvitfisk – hvor skal vi selge fisken vår? 

Neste
Neste

Sameksistens villtorsk og oppdrettstorsk