
Klyngesamling – Gode hoder sammen for blå bioøkonomi i nord
Under banneret “Gode hoder sammen – for blå bioøkonomi i nord” inviterer Biotech North, Cod Cluster, Norwegian Seaweed Association og NCE Aquaculture medlemmer fra alle fire klyngene til en dag fylt med kunnskapsdeling, spennende diskusjoner og agenda-setting for innovasjon og verdiskaping i den blå bioøkonomien i nord.

Webinar Norsk Katapult og Cod Cluster
I høst utvidet Siva ordningen Norsk Katapult med åtte nye «katapultnoder», med hensikt å forbedre det allerede eksisterende tilbudet mot selskap som utvikler ny teknologi, samt å nå ut til større deler av landet.

WEBINAR - Om EUs nye Transport emballasje forordning – PPWR for sjømatnæringen
Bli med for å få en dypere innsikt og forståelse av dette viktige temaet som påvirker hele sjømatbransjen. Vi har gleden av å presentere innholdsrike foredrag fra eksperter hos Norner, Sjømatbedriftene, Circmar og en av våre medlemsbedrifter.
Dette er en unik mulighet til å stille spørsmål, dele erfaringer, og lære hvordan PPWR forordningen kan, og med stor sannsynlighet vil, påvirke din eksport virksomhet og selskap.
Send gjerne invitasjonen videre til andre i organisasjonen som kan ha nytte av dette.
For Å delta, følg denne linken: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ODI2MDAxZWEtOWRlNC00OGJiLWI5YmItMjJlYzE0ODkyOTRi%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%221718324d-dc96-4959-a9d5-f0f79e47f678%22%2c%22Oid%22%3a%22ef2975f7-4848-4f21-8fd0-47ee3697dcb6%22%7d

Webinar - HMS viktigheten av øvelser og sikkerhetskultur
HMS og gode rutiner er viktig for alle virksomheter, og kanskje enda viktigere for dere som har folk på havet. Dette webinaret tar for seg HMS og sikkerhetsrutiner på sjøen.

Webinar - Levende fisk
Levendefangst og levendelagring har vært et stort tema hos Cod Cluster helt siden oppstart. I dette webinaret skal Sjurdur Joensen fra Nofima ta oss gjennom noen av konklusjonene fra høstens seminar med hovedfokus på torsk og hyse. Vi skal også få oppdatering på vinterens levendelagring av torsk.

Fagdag; Restråstoff: Fra tapt verdi til lønnsom mulighet – vi trenger dine innspill!
Hvert år går store mengder restråstoff fra fiskeriene og fiskeindustrien til spille, selv om det har et stort potensial for verdiskaping. Hvordan kan vi sikre bedre utnyttelse av disse ressursene? Hvilke utfordringer opplever aktørene i verdikjeden? Og hvilke løsninger kan vi utvikle sammen?

Webinar - Eksfin
I dette webinaret vil Atle Bjørkheim fra Eksfin fortelle mer inngående om tilbudene de har til norske bedrifter. Det blir lagt opp til spørsmålsrunde etter presentasjonen.

Fagseminar: Avdekk hemmeligheten bak helsen hos Atlantisk torsk
11. februar inviterer vi sammen med Aker QRILL Company, Akvaplan niva, NMBU, Veterinærinstituttet og Nofima til et torskeseminar med fokus på tarmhelse.

Webinar; Skattefunn og andre tilbud fra Norges Forskningsråd
Nytt år og nye prosjekt? Bjørn Gjellan Nielsen fra Norges forskningsråd gir oss en innføring i ordningen Skattefunn som er en rettighetsbasert ordning for selskaper som gjennomfører FoU-prosjekt. I tillegg får du høre om andre aktuelle virkemidler for næringslivet.
Program
11:00-11:10 Velkommen og kort om Cod Cluster
11:10-11:45 Aktuelle virkemidler i Forskningsrådet 2025 v/Bjørn Gjellan Nielsen
Kort om Forskningsrådet og dets rolle
Aktuelle virkemidler for næringslivet
Innovasjonsprosjekt for næringslivet
SkatteFUNN
Nærings-PhD
Verktøy for prosjektutvikling - hvordan Forskningsrådet kan bidra utover ren finansiering
Spørsmål, innspill, ev. behov for oppfølging
Meld deg på via dette formsskjema, så sender vi ut teamslenke i forkant av møtet.

Cod Cluster Fagsamling - Torskeoppdrett
Cod Cluster inviterer til fagsamling om torskeoppdrett på Gardermoen fra 3.-4.desember 2024.
Torskeoppdrett står overfor både store muligheter og utfordringer når det gjelder veien videre. Fagsamlingen er en viktig arena for kunnskapsdeling på tvers av næring, forskning og forvaltning, og gir en unik mulighet for dialog og erfaringsutveksling.
Meld deg på fagsamlingen her: Påmelding
Påmeldingsfrist 18.11.

Webinar: Katapult Node Pilot-prosjektet
Bli med på vårt webinar 20. november kl. 10.00, hvor vi presenterer resultatene fra "Katapult Node PILOT prosjektet". Det blir et innholdsrikt webinar som blant annet vil gi innsikt i bakgrunnen for prosjektet, de ulike arbeidspakkene og erfaringer, samt hvordan vi har samarbeidet med andre katapultsentre, virkemiddelapparat og regionale nettverk. Webinaret varer en time, med bidrag fra prosjektets sentrale aktører.
Innledere:
Ronny Isaksen, Cod Cluster
Einar Roger Pettersen, Melbu Systems AS
Carl Fredrik Harjo, Arktis Fisch AS
Nicklaes Thomsen, Egga Utvikling AS
Mats Isaksen, Linken Næringshage AS
Pål Ove Henden, Kunnskapsparken Bodø
Webinaret vil foregå på Teams. Meld deg på via linken her.
Teams-linken sendes ut fortløpende via mail.
Har du spørsmål? Kontakt anna@egga.no.

Fagsamling for levendefangst og levendelagring av fisk og skalldyr med Nofima
Blant annet ser vi på muligheten for å fore opp små kongekrabbe til kommersiell størrelse. Levendefangst med tråler presenteres med «EcoFive».

AIW // Webinar: Katapult som innovasjonsverktøy
Som en del av Arctic Innovation Week arrangerer Cod Cluster et webinar om Siva's katapult-ordning og hvordan dette kan brukes som et innovasjonsverktøy for å løfte industrien i Nord-Norge.
Siva har etablert 3 katapult noder i landsdelen med HAVNÆRINGER som fokus:
Cod Cluster Katapult node
Arctic Ocean Catapult Node (KUPA)
Fish Health Tech Lab (NCE Aquaculture)
Nodelederne vil presentere nodene.
Arrangementet vil foregå på Teams. Meld deg på her for å få tilsendt teamslenken: https://codcluster.pameldingssystem.no/aiw-webinar-katapult-som-innovasjonsverktoy-for-hvitfisknaeringa

Levende sjømat – en mulighet?
10. oktober har Cod Cluster, Nofima, FHF, Norges Råfisklag, Nasjonalt Senter for Fangstbasert Akvakultur gleden av å invitere til en spennende workshop om levendelagring.

Gode hoder sammen - for blå bioøkonomi i nord
I tre år har Cod Cluster og Biotech North samlet medlemmer og venner til høstens store klyngesamling. Behovet for samarbeid har bare økt, og i år har vi utvidet med NCE Aquaculture og Norwegian Seaweed Cluster for en spektakulær blå klyngesamling.

Cod Cluster på Arendalsuka - Torskeoppdrett - et nytt kapittel for norsk sjømatnæring?
For første gang er Cod Cluster til stede på Arendalsuka og inviterer til debatt om torskeoppdrett sammen med Kime Akva, Ode og Vesterålen Havbruk - dette vil du ikke gå glipp av!

Partnerskapssamling for Cod Cluster!
Vi har endelig satt datoer for vårens partnerskapssamling. Vi møtes i Vesterålen (enten Myre eller Sortland) den 4. og 5. juni.

Webinar: Kvalitet på fersk fisk – effekt og konsekvens for fiskeri og industri
Tidligere i år samlet vi derfor over 40 bransjeeksperter, forskere og fagpersoner tidligere i år, men hva kom de egentlig frem til? Vi er oppsummert resultatene og ser frem til å presentere dem for dere. Vi avslutter webinaret med en diskusjon om hvordan vi kan bruke denne innsikten til å styrke kvalitetsarbeidet videre.

Workshop; Kvalitet på fersk fisk – effekt og konsekvens for fiskeri og industri
Cod Cluster i samarbeid med Nofima, har gleden av å invitere deg til vår kommende workshop, "Kvalitet på fersk fisk – effekt og konsekvens for fiskeri og industri".

Boston 2024: Cod Cluster inviterer til tasting event
I forbindelse med sjømatmessen i Boston 10.-12. mars, inviterer Cod Cluster amerikanske kokker, innkjøpere og importører til et tasting event, hvor den norske oppdrettstorsken vil bli presentert.

Skreikonferansen 2024
Cod Cluster er stolt sponsor for Skreikonferansen og vi har vært det i flere år. Det er en viktig møteplass for næringa som alltid tar opp dagsaktuelle problemstillinger og bidrar til å løfte landsdelen.

FHFs fagdag tilknyttet Skreikonferansen 2024
6. mars inviterer FHF Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering til fagdag i forbindelse med Skreikonferansen. Her vil to av Cod Cluster sine prosjekt bli presentert:

Webinar: Ferskfiskordningen
20.februar inviterer Cod Cluster til webinar om ferskfiskordningen.

Fagdag i forbindelse med Skreikonferansen
FHF inviterer i samarbeid med UiT og HI til fagdag på Myre i forbindelse med Skreikonferansen 2024. Her vil to av Cod Cluster sine prosjekter blir presentert.

Webinar: How to make it in America
Rett før jul innførte USA forbud mot russisk torsk bearbeidet i tredjeland. Rundt 90.000 tonn russisk torsk årlig skal dermed finne nye markeder, noe som vil føre til økt konkurranse for den norske torsken, spesielt i Europa, samtidig som det blir et hull i det amerikanske markedet. Cod Cluster inviterer til webinar om mulighetsrommet for den norske hvitfisken.

Gode hoder sammen for økt utnyttelse av råstoff, Tromsø 19. september
For tredje år på rad arrangerer Cod Cluster og Biotech North arrangere en felles klyngesamling. Høsten 2023 samles medlemmer på tvers av klyngene og sammen deler kunnskap, diskuterer og setter agendaen for hva som skal til for at vi skal kunne bruke vårt marine råstoff enda bedre.

Gode hoder sammen for økt utnyttelse av råstoff
Velkommen til felles klyngesamling «Gode hoder sammen for økt utnyttelse av råstoff» i regi av Cod Cluster og Biotech North 22. september 2022 i Festsalen, Rødbanken i Tromsø.
Vi gleder oss til å samle våre medlemmer og gjester rundt temaet sirkulærøkonomi og økt utnyttelse av restråstoff. Vi har et spesielt fokus på restråstoff fra hvitfisk (vill og oppdrett), men programmet vil være relevant for alle som generelt er opptatt av sirkulærøkonomi og utnyttelse av restråstoff.
Dagen avsluttes med felles middag på en lokal restaurant. Billetter for den faglige samlingen og middag kjøpes her.
Program torsdag 22. september
11:30 Registrering og kaffe
12:00 Velkommen ved klyngeleder Cod Cluster, Maiken Johnsen og klyngeleder Biotech North, Line Kjelstrup
12:15-13:45 Sesjon 1 – Økt sirkulær økonomi i bionæringene
I sjømatnæringen er ca.150.000 tonn restråstoffer dokumentert uutnyttet. I tillegg kommer nesten 300.000 tonn slam. Så selv om vi i mange år har hatt stort fokus på 100% utnyttelse av vårt råstoff er det fortsatt et stort mulighetsrom for å øke ressursutnyttelse og ikke minst er det et betydelig potensial for å løfte råstoffet høyere i verdihieriarkiet. Norge utnytter ikke vårt konkurransefortrinn godt nok og verden går glipp av bærekraftige og grønne løsninger og produkter. Hvordan skal Norge blir et foregangsland i utvikling av en grønn, sirkulær økonomi i bionæringene? Hvordan skal vi sikre en best mulig utnyttelse av restråstoffet fremover? I denne sesjonen blir du bedre kjent med de 8 strategiske grepene som prosjektet BioDigSirk har foreslått i sin rapport som nå er levert NFD, LMD og KLD, samt ReSourcer sitt arbeid med å utvikle en markedsplass for restråstoff som kobler kjøper og selger sammen. Og i gruppediskusjonene er vi spent på å høre hva du mener om disse forslagene og tiltakene.
I denne sesjonen møter du:
• Elise Sæle Dahle. Prosjektutvikler i Land møter Hav som er et tverssektorielt samarbeid eiet av klyngene Biotech North, NCE Heidner Biocluster, NCE Seafood Innovation og NCE Blue Legasea. Ambisjonen er å bidra til bærekraftig innovasjon og industriutvikling på tvers av blå og grønn bioøkonomi.
• Daglig leder Håvard Hansgård, produktsjef Anders Waage Nilsen og vekstleder Kirsti Strømstad. Alle fra Resourcer
13:45 – 14:15 PAUSE
14:15-15:45: Sesjon 2 Torskeoppdrett – den nye kilden til restråstoff. Men hvor mye og til hva?
Det satses for tredje gang på oppdrett av torsk i Norge, og mye ligger til rette for at vi skal lykkes denne gangen. En ny oversikt viser at det foreligger planer om en oppskalering fra nåværende produksjon på 1 800 tonn til 135 000 tonn i 2025. For å sikre økonomi og bærekraft i denne satsingen må 100% av fisken utnyttes med høyest mulig verdiskaping. Også restråstoffet. Men hva er planene for dette? Hvor stort volum av restråstoff blir igjen i Norge? Hvilke produkter bør en satse på og hvor i landet bør en bygge opp prosesseringskapasitet? Hvordan kan vi rigge for best mulig bruk av restråstoffet i takt med skalering i produksjonsvolumene? Biotech North og Cod Cluster har igangsatt et prosjekt «Restråstoff fra torskeoppdrett» hvor vi stiller disse spørsmålene og vil i denne sesjonen få statusrapport fra torskeoppdretterne og brukere av restråstoff fra torsk, samt diskutere noen av problemstillingene i gruppediskusjoner.
I denne sesjonen møter du:
• Dr. Kurt Tande. Prosjektleder for Biotech North i «Forprosjekt restråstoff fra torskeoppdrett»
• Stefan Paulsen. Lokalitetsutvikler og samfunnskontakt, Kime Akva. «Ny giv for torskeoppdrett»
• Hilde Storhaug. CSO Norcod. «Restråstoff fra oppdrettstorsk».
• Jaran Rauø. Daglig leder i Marealis Innovation. “Muligheter og (foreløpige) umuligheter med restråstoff fra torsk”
15:45 – 16:15 PAUSE
16:15:17:45 Sesjon 3 – Teknologi og infrastruktur for prosessering av restråstoff
For å nå målet om at mer av restråstoffet skal kunne benyttes høyere opp i verdikjeden, må riktig teknologi og god infrastruktur være på plass. «Food first» krever både at kvaliteten blir ivaretatt og at de ulike fraksjonene lett kan sorteres og distribueres. Hvor er vi i dag? Hva trenger vi for å komme viktige steg videre? I denne sesjonen skal produsenter og utviklere presentere allerede tilgjengelig infrastruktur, nye løsninger og løsninger under utvikling. Også her avslutter vi med gruppediskusjon rundt tema.
I denne sesjonen møter du:
• Jan Erik Olsen. Forskningssjef Marin Bioteknologi ved Nofima. «Biotep – viktigheten av infrastruktur på veien fra lab til kommersialisering»
• Knut Hvidsand. Salg og markedsdirektør i Eagle Enviro. «Fra restråstoff til høyverdi protein»
• Simon Emil Lausen. Business Development Manager, Tailorzyme. ”Industrial Enzyme Applications”
• Sigve Daae Rasmussen. Kvalitetssjef Remiks. “Rå Biopark – Bærekraftig biogassproduksjon i Nord-Norge”
• Ole Arthur Vaage. Produktutviklingssjef i Ragn Sells Havbruk, samt gründer og daglig leder i Aquapro. «Fra slam til verdi – hvordan kjent teknologi og kompetanse fra prosessindustrien skal utnytte slam fra oppdrett til både energi og nyttige produkter»
17:45 – 18:00 Oppsummering og avslutning
19:00 – …. Middag Nordis Restaurant, Havneterminalen
MELD DEG PÅ HER

Vi er tilstede på NorFishing 2022
Cod Cluster er tilstede på NorFishing 2022.
Ta kontakt med oss for møte eller bare en liten prat.
Klyngeleder Maiken Johnsen, 90781702
Prosjektleder Ronny Isaksen, 94845622
Dersom du vil høre om prosjektet vårt “Old vs New Factory” der vi har sammenlignet effektivitet og utnytte på to forskjellige anlegg, holder vi en kort presentasjon på Arena Nordlands Speakers Corner, onsdag 24. august kl 12.
Ses i Trondheim!

Skreikonferansen 2022
31. mars arrangeres Skreikonferansen på Myre.
Bli med på en dag spekket med aktuelle tema, ikke bare for torskenæringa, men for hele Vesterålen og landsdelen!

Regelverksveileder for bruk av restråstoff fra oppdrettstorsk
Hvilke regelverk må en forholde seg til dersom en skal håndtere restråstoff fra oppdrettstorsk? Dette spørsmålet var utgangspunktet for arbeidet som har resultert i en regelverksoversikt som er ment å fungere som en veileder.