Ny forskning fra Nofima viser at hyse som fryses inn før dødsstivhet inntreffer (pre-rigor), utvikler tydelig gul misfarging etter 20 uker på fryselager.
Forsker Svein Kristian Stormo som har ledet prosjektet forteller om funnene i dette webinaret.
Filetene til venstre er fra fisk som var fryst inn før dødsstivheten inntraff, mens de til høyre er fra fisk som var i dødsstivhet da de ble fryst inn. Foto: Svein Kristian Stormo, Nofima
Fisken som ble frosset etter at dødsstivheten var over – altså post-rigor – viste ingen antydning til guling.
Forskerne hadde ventet mest utslag på væsketap, men det var den overraskende gulfargen som pekte seg ut.
Resultatene har stor betydning for næringen. Misfarging og væsketap reduserer både kvalitet og markedsverdi, og kan gi betydelige økonomiske tap.
– Guling som følge av «rigor-energi» er ikke beskrevet i forskningslitteraturen. Det er grunn til å tro at bransjen ikke har vært helt klar over hvor stor betydning dette kan ha, sier forsker Svein Kristian Stormo i forskningsinstituttet Nofima. Han har ledet arbeidet i prosjektet.
Forskningsprosjektet «Effekt av rigor-status før innfrysing for råstoff av torsk og hyse» er finansiert av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering) med tre millioner kroner. Nofima har ledet prosjektet, i samarbeid med Båtsfjord Sentralfryselager AS og Bluewild AS.
Det blir lagt opp til spørsmål etter innlegget til Svein Kristian.
Les mer utfyllende nyhetssak på Nofima
Bli med på møtet her